Общината: Несебър не е град на лумпени

Така администрацията се разграничава от палежите, които бяха предизвикани вчера сред археологическите паметници в Стария Несебър. Повод за ексцесиите стана недоволството на несебърлии, чиито незаконни постройки и надстроявания на къщите доведоха до премахването им от страна на РДНСК Бургас.

 

Сагата със събарянето на незаконните постройки започна в понеделник, но вчера напрежението ескалира. В резултат на това се стигна и до палежи насред арт ефакти в Стария град. Заради действията на РДНСК жителите на Стария Несебър заявиха, че не искат града им да бъде част от световното културно наследство и започнаха подписка.

От своя страна общината излезе с контра становище. "Да бъдеш под патримониума на ЮНЕСКО, означава признание за значимост, за ценност, то се дава като награда и като отличителен белег, а не като задължителни условия и закони. Тях ги определя и ще ги определя държавата и никой не може да ги измени, или заобиколи. Нечленството в ЮНЕСКО няма да промени това. Много български селища не са член на ЮНЕСКО, но режимът за строителство и човешка дейност в тях се прилагат много по-строго и стриктно, отколкото в Несебър. Излишно е да се правят погрешни заключения, или илюзии от гражданите в това отношение. Отпадането от ЮНЕСКО би нанесло само черно петно за Несебър и за България. Реално това ще отпише Несебър от световните каталози на културно-историческите паметници, ще предизвика огромен отлив на и без това намаляващия туристически интерес към града и ще бъде практически един голям провал с плачевни резултати в бъдеще", се казва в декларацията на администрацията.

Според управата не може да се развива успешно и дълготрайно алтернативен културен, поклоннически и скъп туризъм, ако Несебър отпадне от списъците на ЮНЕСКО и ако Несебър умишлено унищожи своето наследено от столетия богатство.

"Подпалването на каменните стени е варваризъм, който не може да се побере в съзнанието на нормален човек! Това е действие, което в никакъв случай не може да защити интересите на гражданите. Напротив – унищожаването и увреждането на паметниците, които не принадлежат единствено на нас, а на цялата световна култура, е съзнателен акт, целящ хаос и конфликти. Разтревожени сме от тенденцията, протестите на жители на Несебър срещу действия по отстраняване на незаконно строителство да бъдат използвани за политически интереси и да бъдат съзнателно насочвани в деструктивизъм, гражданско неподчинение и създаване на напрежение. Не подкрепяме разрушаване в навечерието на зимата, но предупредихме жителите на Несебър да не се подават на политически провокации и спекулации, които само могат да навредят на техните интереси", се казва още в писмото на общината.

 

Снимки Татяна Байкушева