Общините с най-много нарушения при обществени поръчки

Представители на организацията разясняват на семинар в Бургас участието на гражданите в извършване на мониторинг при изпълнение на обществени поръчки. Семинарът има за цел да запознае представители на неправителствени организации и журналисти с механизма на провеждането на обществените поръчки и възможностите за корупция, които крият те.

 

В рамките на семинара участниците ще бъдат обучени като граждански наблюдатели, които ще могат да упражняват контрол при провеждането и изпълнението на конкурсите за възлагане на обществена поръчка. Според проучването на асоциацията нарушението започва от момента на подписването на договора с фирмата изпълнител, той като тогава дори самият възложител спира да контролира процеса.

"Корупционните схеми се залагат още в подготовката на обществената поръчка", каза Диана Ковачева изпълнителен директор на "Прозрачност без граници". Асоциацията следи откъсо поръчката с магистрала "Тракия" от 2005 година насам.

Според данните от проучването на организацията систематичната корупция води до 25% повече разходи. Най-честите нарушения, които се наблюдават са липса на свободна конкуренция (в много случаи това личи още в офертата, в праметрите които са заложени в нея), разхищаване на ограничените публични ресурси, спирането на контрола води до невъзможност да се проследи, какво става с изпълнението.

"Най-големи са нарушенията при възлагане на обществени поръчки в областта на строителството и инфраструктурата, следвани от поръчките за стоки и оборудване", обясни Диана Ковачева.

Участниците в семинара ще обменят опит и идеи и ще разберат как на практика могат да оказват контрол над работата на иституциите, когато става въпрос за възлагане на обществена поръчка за значим инфраструктурен проект.