Общинският съвет в Созопол влезе в нова сграда

 

"За мен е голяма чест да открия новата сграда на Общински съвет в Созопол. Така общинския съвет има свой дом, където нашите законотворци ще работят още по- добре за благото на жителите на общината. Малко общински съвети могат да се похвалят със собствена сграда, като кмет и бивш председател на общинския съвет  ме кара да се чувствам особено горд", заяви в приветственото си слово  по време на официалната церемония по откриване на сградата кметът на община Созопол Панайот Рейзи. Кметът символично връчи ключ от сградата на председателя на общинския съвет Красимира Германова с пожелание да  се грижи за нея и заедно с общинските съветници да работят още по- добре в тези прекрасни условия, които са създадени за общинските съветници.

Сред гостите на церемонията по откриването бяха общинските съветници, кметовете на населени мяста в общината, бивши председатели на общинския съвет, както и председателите на общинските съвети в Средец - Георги Георгиев и на Мездра - Делян Дамяновски. На събитието присъстваха почетните граждани Светослав Гайдаров, Никола Калоянов и Костадин Гайдаров.

Водосвет за здраве бе отслужен от отец Иван, който подари на председателя на общинския съвет Красимира Германова  и първия подарък за новата сграда - икона на Исус Христос. Лентата на новата сграда бе прерязана от председателят на общинския съвет Красимира Германова и кмета Панайот Рейзи.

Първи в сградата влязоха общинските съветници и заедно с гостите и граждани  разгледаха сградата. Първата спирка бе заседателната зала, където общинските съветници за първи път седнаха на банките си, а на председателското място застанаха председателят на общинския съвет Красимира Германова, областният управител Константин Гребенаров и кмета Панайот Рейзи. Първото заседание на общинския съвет в новата сграда ще бъде на 30 ноември.

Кметът Панайот Рейзи подари на всеки един общински съветник луксозното издание на историята на Созопол с автор Божидар Димитров с послание "Успехът на Созопол е наша кауза - да работим за нея".

Залата за заседания е оборудвана с картова система за гласуване, видео система, на която ще се изписват решенията на общинските съветници,както и банки за общинската администрация и за кметовете на населени места в общината. Интегрирана система ще обезпечи комуникациите на общинския съвет. В новата сграда на общинския съвет са обзаведени и  работни стаи на общинските съветници от всяка партийно представена група. Създадени са отлични условия за работа на созополските общински съветници, а новата сграда се вписва напълно в стила на стария град.

Строителството на една от най- хубавите сгради в Созопол започва още през 2006 година, заради новооткрития там археологически паметник се прави нов проект и строителството й се възстановява в началото на тази година. Предстои да бъде експониран археологическия паметник, който в момента е консервиран.

Стойността на сградата и оборудването й е на стойност  1 млн. лева. За експонирането на археологическите разкопки в двора на сградата са необходими около 250 хил. лева.