ZimaObshtini

ZimaObshtini

Обсъдиха готовността на общините за зимата

общини от областта, представители на ОПУ – Варна, ЕОН, ВМС, РЗИ, ВиК, ОД на МВР, ОУ ПБЗН, във връзка с подготовката на общините и ведомствата от областта за зимен сезон 2011-2012г. Две общини, Бяла и Ветрино все още нямат договори с фирми за зимна поддръжка на пътищата, но разполагат със собствена техника. По думите не кмета на Бяла Анастас Трендафилов такъв договор ще бъде подписан през следващата седмица. Подобно е положението и в Община Ветрино, където до дни се очаква да бъде сключен договор с фирма, която да лугира пътищата на територията на общината. Кметът Димитър Димитров заяви, че се водят разговори с фирми, които да се включат в снегопочистването при тежки ситуации през зимата. Най-трудно е в община Провадия, където все още не е проведена процедурата за избор на фирми за зимна поддръжка. Въпреки, че е една от големите общини в областта Община Провадия не разполага със собствена техника, която да използва за почистване на пътищата през зимата.

Областният управител Данчо Симеонов отбеляза, че по пътя Варна- Бургас все още има дървета, паднали при силния вятър през месец октомври и разпореди през следващата седмица да се организира среща между кмета на Бяла, директора на ОПУ- Варна и представител на РУГ - Варна за предприемане на мерки за тяхното отстраняване.
"Пътищата от републиканската пътна мрежа на територията на Варненска област са подготвени за зимния сезон", заяви директорът на Областно пътно управление – Варна инж. Пламен Петков на срещата при областния управител Данчо Симеонов. Съгласно утвърдения Оперативен план за зимно поддържане ОПУ- Варна има сключен договор за поддръжка на републиканската пътна мрежа с фирма ДЗЗД "Североизток груп" и разполага с общо 126 собствени машини, като 40% от техниката вече е разпределена в 16 опорни пункта на територията на област Варна, оборудвани с минерални материали и химически вещества. 
Според инж. Петков ОПУ-Варна има готовност да включи допълнителна техника при влошаване на метеорологичните условия.

От 00:00 часа на 10.11.2011г. е в сила зимен режим на поддържане, на пътищата, като всички действия са координират с Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" и сектор "Пътна полиция". Кметове на 12-те общини от Варненска област са запознати с въведените степени и нива на зимно поддържане на пътищата, както и с възможността за получаване на средства от Агенция пътна инфраструктура за поддръжката на републикански пътища в границите на населените места.
На срещата, инициирана от областния управител Данчо Симеонов бе дискутиран и въпроса със спирането на автомобили заради износени гуми, както и затварянето на пътища при обилен снеговалеж и снегонавявания като превантивна мярка срещу нежелани ситуации. 
До 250 души и 40 единици техника могат да се използват при извънредни ситуации във Варненска област през зимата, съобщиха от ОУ "Пожарна безопасност и защита на населението". 
От РЗИ - Варна са изискали информация от всички болници и кметства и са актуализирали списъците на болните на хемодиализа и родилки в термин, които при необходимост да бъдат спешно транспортирани.
Областният управител Данчо Симеонов обърна внимание на присъстващите да се оказва помощ на екипите на ЕОН при извънредни ситуации за по-бързото възстановяване на прекъснато електрозахранване вследствие на тежка зимна обстановка. 
Участниците в срещата се съгласиха, че е нужно да се подобри координацията на институциите и отделните звена с Областна администрация Варна, както и своевременно да подават информация за обстановката и дейността си при сложни ситуации всички.

Днес+