Обучават служители на реда по евро проект на цялата страна и в частност на територията на Областна дирекция на МВР – Бургас. Той се изпълнява в партньорство между Институт по психология- МВР, който е водещата организация, RPIC-VIP, обучителна организация от Република Чехия, Rustu Police College, полицейско училище, гр. Измир, Турция, "Д&Д Груп" ООД, българска консултантска компания, специализирана в обучения за развитие на социални умения и "Кратус" ООД, охранителна фирма, Република България.

 

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа - 75%/ на европейската програма "Учене през целия живот", секторна програма "Леонардо да Винчи", Трансфер на иновации, и съфинансиране от МВР /25 %/.

Целта на проекта е трансферирането  на комплексна иновативна методика за обучение и  развитие на ключови социални компетенции, необходими за ефективна адаптация на хората към изискванията на пазара на труда. Тя е разработена в периода 2004-2008 г. в консорциум, състоящ се  от 28 организации от Европа: Чехия, Белгия, Полша, Португалия, Великобритания, Италия и Германия, в рамките на 4 европейски образователни проекти . В оригиналния си вид тя съдържа обучителни материали за тридневни тренинги за развитие на 14 компетенции на три нива и обучение на обучители.

В рамките на проекта тази методика ще бъде адаптирана и обогатена със специфична информация, упражнения и казуси, така че да е приложима за обучение за служителите от Полицията в МВР и заетите в частно охранителната дейност , като елемент от цялостната им професионална им подготовка. Мотивите за разработване на проектното предложение е фактът, че ефективната полцейска работа е финкция не само на нивото на професионалните знания и умения, но и на нивото на развитие на социалната компетентност на служителите.

Очакваните значими резултати в полза на МВР са:

- изграждане на Internet платформа за експресна диагностика на 10-12 ключови социални компетентности и определяне на потребностите от обучение на тяхното развитие;

- адаптиране и допълване на ръководства за тренинг и материали за тридневно обучение по 7 компетенции;

- обучение и сертифицирани на 16 психолози от Института по психология, които ще бъдат ангажират с последващото прилагане на системата за обучение в полицията в цялата страна;

- пилотно прилагане на методиката с обучение на 800 служители от страната;

- създаване на седем центъра за обучение на служителите от полицията в МВР, които ще бъдат ситуирани в Института по психология- София и неговите териториални звена в градовете Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Монтана и Благоевград.

В края на срока на проекта ние ще разполагаме с инструментариум, подготвени  психолози и оборудвани центрове за обучение, така че Института по психология - МВР да предоставя системно обучение за развитие на социалната компетентност на служителите в полицията. Това ще отговори на необходимостта от непрекъснато развитие на техните умения за ефективно общуване с гражданите и институциите, способността им за работа в екип, гъвкавост и устойчивост на стрес, водене на преговори и решаване на конфликти, самоконтрол и управление на кризи и др.