Онкото във Варна няма да спира работа , председателят на Общинския съвет Николай Апостолов и шефът на Регионалния център по здравеопазване д-р Веселин Балкански бе взето решение сегашният КОЦ "Д-р Марко А. Марков" да се преобразува в Сециализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания. Тя ще запази диспансерните функции, които включват безплатни прегледи на пациентите с диагноза рак, водене на регистър на болните, проследяване на вече регистрираните пациенти. С тази стъпка отпада изискването за задължително наличие на гамакамера, каквато бе формалната причина онкодиспансерът да не получи разрешение за лечебна дейност като комплексен онкологичен център.

Бъдещата специализирана болница ще запази и дори ще разшири хирургичното си отделение. Става възможно и разкриването на допълнителни отделения, свързани с лечението на онкологичните заболявания. 

Очаква се решението за преобразуването да бъде взето на извънредно заседание на Общински съвет – Варна още преди края на тази година. Ангажиментът на министър Константинов е да издаде разрешение за лечебна дейност веднага, след като преобразуването на здравното заведение стане факт.

С писмо до председателя на ОбС Варна Николай Апостолов областният управител Данчо Симеонов днес инициира провеждането на извънредно заседание на местния парламент. Отправеното искане е на основание чл.23, ал.4, т. 4 от ЗМСМА и чл.45 от Правилника за дейността на Общинския съвет. Основен мотив за искането е писмо на управителя на Междуобластния диспансер за онкологични заболявания "Д-р Марко Антонов Марков", Господин Игнатов от 23.12 2010 година, в което се отправя искане да бъде дадено разрешение за това, че Министерство на здравеопазването е отказало регистрация на диспансера като Комплексен онкологичен център. За да бъде запазена дейността на медицинското заведение и с грижа за онкоболните варненци и жители на областта, които се лекуват там, са предприети незабавни действия, като на извънредна сесия на ОбС следва да се вземе решение за пререгистрацията на диспансера като Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания.

 

 

Днес+