Online или наяве? Да прикачваш любими клипове и музика, да качваш свои снимки и съответно да разглеждаш тези на така наречените там "приятели". Но колко са ти приятели в действителност? Всеки сам знае за себе си дали изобщо познава всеки един от там присъстващите. И така... влизаме в най-посещавания сайт, разглеждаме снимки от къде важни – къде не чак толкова, моменти за хората, четем публикации кой какво е правил преднишната вечер, коментираме някоя снимка и се чудим какво да публикуваме, че да бъдем интересни на другите и те да 4харесат" публикацията ни. Пишем кой с кого е или не е обвързан, все едно някой го засяга изобщо. Всеки се интересува от неща, които всъщност не означават нищо за него. Не ви ли се струва драги читатели, че най-посещаваният сайт за масови комуникаци приема образа на една "клюкарница", ако мога да се изразя така.

 

 

Навлизането на интернет в живота на хората ги улеснява много, но същевременно отнема доста. Отнема ни моменти, които ако изживеем наяве, а не виртуално пред компютрите, със сигурност биха ни доставили много по-голяма радост и удоволствие. Online се провеждат конкурси за красота, за най-красива детска усмивка и много много други. Представете си само колко по-щастлива щяхте да бъдете ако вашето дете спечели подобен конкурс, проведен наживо във вашия град, а защо не и на национално ниво. Дайте си сметка какво ще запомни детето ви? Кое би оставило по-силен спомен в съзнанието му? "Имаше ме на снимка на компютъра" или "Мама заведе там и имаше много деца, с които се запознах". Кое би зарадвало повече и вас и детето ви? Отговорът на този въпрос е повече от ясен.

Задавам си въпроса "Необходим ли ни е интернет?". Да, спестява ни много време и усилия. Но посланието ми към всички е да не позволяваме да ни отнема красивите моменти и да убива динамиката в ежедневието ни. Колкото и хубаво да е едно нещо, ако се прекали с консумацията му, то се превръща във вреда. Така, че възползвайте се от интернет, но не позволявайте виртуалността да надделее над реалността.

Диана Петкова - студентка по журналистика в БСУ