Организират обучение на консултанти за кърмещи майки във Варна , а второто занятие e утре.

Целта на това вече четвърто за страната ни обучение е да се подготвят и обучат консултанти по кърмене - медици и не-медици, към които майките могат да се обръщат за компетентни съвети, практическа помощ и приятелска подкрепа.

Основен лектор е д-р Анета Попиванова - неонатолог, заместник-председател на Националния комитет по кърмене и ръководител на Консултативния кабинет по кърмене към Майчин Дом - София. Съпътстващ лектор ще бъде Христина Янева (Хедра), доброволен консултант по кърмене от Национална асоциация "Подкрепа за кърмене". Координатор на обучението в гр.Варна е д-р Ружа Панчева, дм – педиатър, член на европейското дружество по детска гастроентерология, хепатология и хранене – ESPGHAN.

В края на обучението на участниците ще бъде издаден сертификат за "Консултант по кърмене" при положение, че са посетени поне 5 от шестте занятия.

Националният комитет по кърмене към Министерство на здравеопазването и БНК "Заедно за децата" работят за прилагане в България на инициативата на СЗО и УНИЦЕФ "Защита, насърчаване и подкрепа на кърменето", като част от утвърдения от министерството Национален план "Храни и хранене".

 

 

Днес+