Още 7 варненски предприятия "забравили" да платят заплати във Варна Иван Иванов. По негови данни, общо 221 работници и служители не са получили заплати, като дължимата им сума възлиза на 101 965 лева.

 

Той даде пример за строителна фирма в морския град, която дължи на 139 свои работници сума от над 42 000 лв. по данни на Иванов, един работодател е изплатил частично дължими трудови възнаграждения след намесата на инспекцията по труда, а други 11 работодатели още по време на проверки са изплатили на 232 работника общо 136 900лв. 

По думите му от началото на годината след намесата на инспекцията са изплатени забавени трудови възнаграждения на стойност 577 839 лв. Инспекторите са дали 396 предписания и са съставили 120 акта за установени административни нарушения.

През последните дни в инспекцията са постъпили 14 нови жалби от работници и служители за не изплатени заплати на персонала, каза още Иванов.

Приоритет във всяка една проверка на служителите от дирекцията е изплащането на договореното трудово възнаграждение и работата по трудов договор. Вследствие на засиления контрол, работодателите се стремят да спазват трудовото законодателство, но за съжаление се увеличават нарушенията на за работа без трудов договор, допълни Иванов.

 

 

Днес+