PlazoveV2

PlazoveV2

Осигуряват сигурността на безстопанствените плажове по Черноморието

плажове по Черноморието през летния сезон. Това стана ясно днес на среща между областните управители на Варна, Бургас и Добрич.

Димитър Атанасов представи предложение за промяна в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. По думите му идеята е да се намери законова рамка за обезпечаването на човешкия живот и здравето на гражданите, чрез осигуряване на водно спасителната дейност и медицинското обслужване на морските плажове, които не са предоставени на концесии или под наем, но масово се посещават.
Атанасов добави още, че идеята е Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, да се измени така, че морските плажове, които не са предоставени на концесия или под наем и посетителите в тях заемат повече от 30 % от капацитета на съответния плаж трябва да се обявяват ежегодно до 31 май със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството. Това ще става по предложение на комисия, съставена от председатели на съответната областна администрация и министерството, която ще се назначава със заповед на министъра по предложение на съответния областен управител. 
Депутатът изтъкна, че целта е да се предотвратят жертвите, които взима морето на необезпечените плажове. "Плажовете в България са близо 220, голяма част от тях около 80 са дадени на концесия, около 30 са отдадени под наем. Задължението на наемателите и концесионерите е да обезпечават максимално плажовете с водни спасители, а трябва да се мисли за безстопанствените плажове. 15 не охраняеми плажа има във Варна, 32 в Бургас и 16 в Добрич", заключи Атанасов.
Предложението ще бъде внесено от народният представител на 3 септември.

Днес+