DSC_2959

DSC_2959

От 1-и април приемат документи за градините във Варна  2016/2017г. Община - Варна обявява 2 135 свободни места за детска градина за малчуганите, родени през 2013 г. 348 са местата в яслени групи към обединените детски заведения, предвидени за набор 2013 г. и 2014 г. Още 456 деца, посещавали досега ясла, автоматично преминават в първа група в детската градина, съобщиха от дирекция "Образование и младежки дейности" в Община - Варна.

Няма промяна на правилата за постъпване в общинските детски градини.
При кандидатстване единият от родителите, с постоянен адрес в община Варна по административен район, представя следните документи:
- Заявление по образец, в което задължително  се вписват трите имена  на детето, ЕГН, телефон за връзка  или  е-маil.
- Оригиналите и копията на акта за раждане на детето и личната карта на родителя.
- Документ-служебна бележка от работодател, че работи на трудов договор /документът трябва да съдържа изх.№, мокър  печат с подпис, БУЛСТАТ на фирмата/.
-  Удостоверение за наличие или липса на задължения към общината за предходна година (проверката се извършва онлайн от директора на детското заведение). При наличие на задължения документите се считат за нередовни.
- Ако родителят е с прекъснати здравноосигурителни права, което Община - Варна установява по служебен път онлайн, също се счита, че документите са нередовни.
- Заверено копие от годишна данъчна декларация по чл.50 или чл.92 за управители на ООД и ЕООД от ЗДДФЛ за предходната календарна година,  ако родителят е самоосигуряващ се.
- актуален документ за  регистрация  от Бюрото по труда –Варна, ако родителят е   безработен.
Родителите на деца, ползващи предимства, подават допълнителни документи.
В двете детски градини -  ОДГ№9 “Ален мак“ са обявени-2  масови групи с 50 места и 2 групи за деца със специални образователни потребности и хронични заболявания с 20 места. За ЛДГ№20 “Бриз“ са обявени-2 логопедични групи с 36 места и 1 масова група с 20 места.
Документите за прием са следните:
- представяне на медицински документи за детето за предварителна консултация от специализирания екип на детската градина;
- заявление от родителя до началника на РИО-Варна, което се подава в детската градина;
- акт за раждане на детето-оригинал и копие;
- актуален протокол - ЛКК и/или ТЕЛК/оригинали/;
- лична амбулаторна карта с епикризи и изследвания’;
Детето, придружено от родител (настойник), се явява пред ЕКСПО- Екип за комплексно-педагогическо оценяване в РИО-Варна;
Приемът в специалните детски градини се извършва на основание утвърден списък от РИО-Варна, като се приемат децата с по-тежките и други съпътстващи диагнози.