От 300 до 20 000 лева за изхвърляне на битови отпадъци Направените промени предвиждат драстично завишаване на глобите и санкциите за замърсяване на околната среда с различните видове отпадъци – битови, строителни, масово разпространени, излезли от употреба моторни превозни средства, отпадъци от опаковки.

Община Бургас припомня, че контролното й звено - еко-инспектори, към дирекция "Опазване на околната среда" извършва непрекъснат контрол чрез проверки на граждани и юридически лица. При констатиране на нарушения се съставят актове за установяване на административни нарушения, въз основа на които се издават наказателни постановления.

Бургазлии трябва да знаят, че при извършване на ремонти в домовете си, бургазлии трябва да транспортират строителните отпадъци за своя сметка до депото за СО в комплекс "Меден Рудник". Гражданите следва да предават излезлите от употреба моторни превозни средства в център за разкомплектоване.

При констатиране на нарушения, глобите са в размер от 300 до 1000 лева за еднолични търговци и юридически лица започват от 1400 лева и може да стигнат до 20 000 лева.

Най-често срещаните нарушения са: - изхвърляне на отпадъци на неразрешени за това места - основно строителни отпадъци и земни маси; - често се извършва нерегламентирано изгаряне на отпадъци; - транспортират се строителни отпадъци и земни маси без разрешение или регистрационен документ (направление от Община Бургас); - изхвърлят се опасни или производствени отпадъци на неразрешени за тази цел места; - не се предприемат необходимите мерки за осигуряване на разделно събиране и третиране на батерии и акумулатори; - извършва се продажба на портативни батерии и акумулатори, но не се предоставя място за събиране на негодни за употреба портативни батерии и акумулатори на територията, на която се извършва продажбата (касае всички магазини, в които се продават батерии).

Новост е, че Законът за управление на отпадъците постановява, че не подлежат на обжалване наказателните постановления, с които е наложена глоба до 500 лeва или имуществена санкция до 2000 лева включително.