shabla

shabla

От Шабла пишат на премиера, искат нова конференция

Пламен Орешарски, до министъра на околната среда и водите Искра Михайлова и до председателя на парламентарната Комисия по околна среда - Петър Корумбашев с искане да анурилане на конференцията по проект "Картиране и определяне на природозащитното състояние на природни местообитания и видове – фаза І", която се проведе в столицата. От общината са научили за нея, след нейния финал. Представителите на местната власт не са били сред поканените, въпреки че са сред заинтересованите страни. "Информираме Ви за проблема от позицията на Общинска администрация и Общински съвет,  и като засегната страна, неучаствала в конференцията.

Представянето на резултатите е част от процедурата по издаване на Заповеди за  защитените зони по местообитанията и то е важно за нас. Известно ни е, че тези заповеди не подлежат на обжалване, затова мнението ни като засегната страна, трябва да се чуе.

Недоумението ни е от избирателния принцип, по който са поканени участниците в конференцията,  поради което сме категорични, че лишаването ни от право на глас е ограничаване на местното самоуправление и значението му за развитие на общините", се казва в писмото на ОбС и Общината. Председателят на местния парламент и кметът се опасяват, че политиката по отношение на околната среда, е на път да превърне в резервати крайморските общини и да ги обрече на тотален застой. Все по-малък става инвестиционния интерес към общината заради рестрикциите, наложени в зоните по Натура 2000.

"Опасенията ни са, че издаването на тази заповед, с която ще бъде одобрено направеното картиране, ще доведе до невъзможност да се приеме Общия устройствен план на общината. Причините за това са известни, множество забрани за извършване на икономически дейности в защитените зони.

При анализ на публикуваните на страницата на МОСВ данни от картотекирането, се стига до много изключващи се изводи. Оказва се, че работилите по проекта са свръхчовеци, щом са могли за един астрономически час да картират по 78 декара, с всички съпътстващи това дейности на терен", се казва още в писмото.

Общината, като член на Асоциацията на Българските Черноморски общини, подкрепя приетата декларация от общото събрание на АБЧО, в която се настоява за анулиране на проведената конференция и свикването й по надлежния ред. От общината искат още да бъдат предоставени резултатите от проекта "Картиране и определяне на природозащитното състояние на природни местообитания и фидове – фаза І".