Откриха параклис за юбилея на дома в Кошарица Освещаването на параклиса бе навръх 50-я рожден ден на дома. Специално за празника дойдоха областният управител на Бургас Константин Гребенаров, зам.-кмета по здравеопазване в община Бургас д-р Лорис Мануелян, дарители и приятели на децата и работещите с тях социални работници. "Днес е особен ден за нашите деца. Надявам се, че този параклис ще ги извиси духовно и ще има даде сили. И Бог ще изпрати своя ангел пазител, който ще бди над тяхното здраве", каза при откриването директорът на дома Господин Митев. "Дано този параклис им помогне да усвоят християнските ценности", допълни кметът на община Несебър Николай Димитров. По случай годишнината той подари на дома икона на свети Георги Победоносец.

Празникът продължи с програма, подготвена от децата от дома. На тържеството поздравителни адреси получиха и служителите с най-дълъг стаж - медицинската сестра Руска Иванова, учителките - Димитринка Стоянова и Василка Гурбанова, готвачката Тодорка Славова. Домът за деца с умствена изостаналост съществува от 1959 година. Десет години след неговото отваряне тук са преместени 100 души от село Бяла, Варненско. Положението в дома започва да се променя значително от 2006 година насам, когато за негов директор е назначен Господин Митев. С помощта на средства от община Несебър и благодарение на съвместната дейност с бургаския клуб "Сороптимист" се променя облика на дома и начина на отглеждане и възпитание на децата. От тази година "Сороптимист" съвместно със своите партньори от "Сороптимист интернационал" в Швейцария започнаха работа по втория проект в дома в Кошарица.

Децата в дома вече се социализират. Част от тях ходят на детска градина, а други посещават училище в Кошарица или Слънчев бряг. Домът разполага с музикални кабинети, компютърен кабинет, спортна площадка с мека настилка и зала за физическо възпитание.

 

Снимки Етелка Пирева