Откриха "Рицари на своето време" в парк-музей "Владислав Варненчик" и героите на Варненската битка.

Двадесет и седем рисунки с туш и акварел, подготвени специално за тази изложба, бяха подредени в залата за временни изложби на музея, където ще останат до края на месец април. Интересна закачка от страна на автора беше копие от негова рисунка, свързана с темата за рицарите, публикувана в каталога "Знаме на мира", когато е бил едва на 9г.


Изненада за гостите бяха и двете картини с масло – "Битка" и "Сянка от миналото", които са едни от най-емблематичните творби на автора по темата Средновековие.

Събитието уважиха доц. д-р Константин Трошев - председател на Комисията по култура, вероизповедания и медии към Общински съвет - Варна, кметът на район "Владислав Варненчик" - Добромир Джиков, представители на Генералното консулство на Руската федерация, както и много колеги и приятели на автора и на музея.

Николай Русев е роден на 21 септември 1969 г. Завършва художествено училище в Сливен, а през 1995 г. - магистратура по графика и живопис в Руския държавен педагогически университет "А. И. Херцен" - Санкт Петербург. 

Към момента има 11 самостоятелни изложби и над 30 съвместни изяви със съпругата си Марина Варенцова-Русева.

Николай Русев е участник и организатор в множество национални и международни пленери и художествени проекти в България, Европа и Америка. Твори в областите живопис, рисунка, графика и скулптура, като предпочита баталните композиции и творбите с религиозна насоченост. Негови произведения са притежание на много галерии и колекционери в страната и чужбина.

 

 

Днес+