Откриха ветроход от 18-ти век на морското дъно Проучванията се извършват съвместно с фондация BSTD (Black Sea Technical Diving). Основната им цел е локализирането и идентифицирането на археологически обекти под вода – изключително важно условие за последващи действия, насочени към тяхното опазване от дейности, които биха могли да доведат до тяхното разрушаване.

 

По време на огледа на кораба е установено, че той лежи на равен кил, без крен, на дълбочина 90 метра по посока север-юг. От огледа може да се заключи, че обектът е дву- или тримачтов ветроход – вероятно тип бриг от периода 18-19 век. Дължината на кораба е 50 метра, а максималната му широчина - 7 метра. Максималната височина от грунта до палубата е 4 метра. Видими са бордове над палубата, казаха още археолозите. Корпусът е в добро състояние, умерено обрасъл. Регистрирани са два трюма, но липсва рубка или надстройка. Мачтите са счупени на височина 6-9 метра над палубата. Палубата е в много добро състояние, но щурвалът – вероятно двоен, е на парчета, като все още са видими обръчите.

Първото водолазно спускане до потъналия съд бе осъществено от Владимир Явашев и Росен Желязков по автономен начин, известен като "Technical diving" с използване на дънни и декомпресациони газове, каза още Христина Ангелова. По време на цялото спускане, водолазите са носили със себе си бутилки с пет различни газови смеси, предназначени за различни дълбочини..
Общата продължителност на водолазното спускане до обекта е била с продължителност 130 минути. Атмосферните условия по време на спускането са били благоприятни - без вятър, вълнение на морето - 2 бала, температура на водата - между 8С на дъното и 24С на повърхността, липса на дънно течение и видимост - 10-15 метра.

За да бъдат осигурени допълнителни и по-подробни данни, които да позволят категоричното определяне на потъналия кораб, със сигурност ще бъдат необходими допълнителни проучвания, смятат археолозите. Екипът, изпълняващ работата по издирването на археологически обекти под вода, се надява, че необходимата информация би могла да бъде събрана с помощта на ново и модерно оборудване, което в скоро време Министерството на културата ще предостави на Центъра за подводна археология.

Засега грижата за подводното наследство на България, което обичайно е във фокуса на най-интересните предавания в световните медии, е в ръцете на шепата ентусиасти от Фондация BSTD (Black Sea Technical Diving), които безвъзмездно помагат на Центъра за подводна археология, заяви Христина Ангелова. Според нея артефактите, открити при експедициите на подводните археолози, могат да привличат много туристи, както това става в Турция, Гърция, Израел и други места.