Откриха винарната в местността Джанавара Те се обучават в международната школа по практическа археология, организирана от специалисти-археолози в Регионалния исторически музей - Варна и фондация "Балканско наследство" - Стара Загора.  Във втората смяна през юли отново имаше студенти и любители на археологията от САЩ, Канада и Австралия, а за пръв път и от Молдова.

 

Въпреки, че не могат да се похвалят с много разнообразни находки, археолозите са доволни, понеже са успели да разкрият още един ред нови помещения от две страни на един от най-известните раннохристиянския храмове в България. Вече няма съмнение, че малко по-късно след построяването на църквата - вероятно към средата на VІ в., около  нея е бил издигнат допълнително и манастир. Неговите жилищни  и стопански помещения със солидни зидове са прилепени предимно към оградния  зид, който обхваща сградата от изток, север и юг, като в източната му част е имало и обширен вътрешен двор.

На две места бяха проучени по няколко големи глинени съда наречени питоси, които по принцип са служили през античността за съхранение на вино или жито,  Питосите са наредени в редици и макар и запазени само в долната си част, те са свидетелство,  че там са се намирали запасите от вино на манастирското братство. Указание за това са и големия брой фрагменти от разнообразни по форма амфори, открити навсякъде в проученото пространство, но особено много в близост до питосите. Важно доказателство за  произвеждането на вино в манастира е и античната каменна преса за мачкане на грозде, изработена от  голям варовиков блок. Тя е бил открита край църквата отдавна, но досега не й е било обърнато необходимото внимание.

Свидетелство интереса на чуждестранни учени и студенти към  археологическия обект в Джанавара е неотдавнашното посещение тук на аспиранта по християнска археология от Оксфорд Дж. Казан, както и желанието на някои от участниците да дойдат догодина отново на разкопки във Варна .

Може би е време вече, ръководството на града и варненската общественост да се замислят за изграждането на модерна защитна сграда-музей, която да предпазва и охранява църквата и манастира след завършването на тяхното поучване след няколко години. Ако там се експонират всички открити при разкопките раннохристиянски находки (а защо не и някои от други съседни обекти от същата епоха?), този музей би могъл да се превърне в едно от най-атрактивните места в околностите на Варна за посещения от наши и чуждестранни туристи .