Picture2

Picture2

Отново дебати за Атанасовското езеро на улица "Княз Александър Батенберг" № 28. Темата този път ще бъде: "Тенденции в хидрологичните и хидробиологичните условия в Атанасовско езеро".

Зад сложното и трудно за разбиране на пръв поглед заглавие се крият всъщност анализите и проучванията за състоянието на водите и водните обитатели на Атанасовско езеро, които най-бързо се повлияват от променените екологични условия.

Добрата новина е, че 10 км от 23 км обходен канал вече са почистени в резултат на работата по проекта. Подравнена е обходната дига с булдозер и е почистено коритото на канала. Ситуацията до декември беше много оптимистична, защото свършената работа даде резултат, но с намесата на допълнителни утежняващи фактори през февруари 2015 (изпускане на язовирите над езерото, огромното количество дъжд, което се изля от септември до януари и др.), ситуацията се промени и последствията за цялото езеро бяха много тежки. Разрушени са 20 000 м валове и 10 000 м диги вследствие на тежкото наводнение, но компенсации от страна на държавата засега няма. Възстановяването ще е за сметка на Черноморски солници АД, а за най-спешните ремонти ще се ползват и средства по проекта.

Необходимо е да се действа стратегически и комплексно – нещо, за което разчитахме на актуализирания План за управление (ПУ) на поддържания резерват Атанасовско езеро, но което не се видя в този вариант на ПУ, който бе представен за обществено обсъждане през април. Внесли сме над 200 корекции по Плана, много малка част от които са отразени от екипа, който го изготвя. Очакваме окончателното решение на МОСВ, към които сме отнесли предложенията си.

Общественият съвет за Атанасовско езеро бе създаден през март 2013 г. в рамките на проект "Солта на живота". Срещите на Съвета са добра платформа за разискване на важни за езерото теми и за разпространение на информация между всички заинтересовани страни, както и за генериране на идеи за езерото и неговите околности, така че то да остане истинска природна забележителност на Бургас.