Пенко Атанасов: Животните в Странджа умират от глад, не от шап Това заяви депутатът от "Коалиция за България" Пенко Атанасов. Той обясни, че е традиция в Странджа животните да се гледат пасищно. Заради емидемията от шап обаче, животните бяха затворени принудително в дворовете. Вече трети месец стопаните не могат да ги изкарата навън, защото е в сила забраната на министъра на земеделието и храните. Така вместо от шап, животните умират от глад. Според Атанасов, правителството трябва да каже, какви конкретни метри ще вземе за справяне със ситуацията. До този момент хората от засегнатите селища в община Царево не са получи компенсации за умъртвените животни.

"Хората са на ръба на оцеляването. В момента, когато трябва да реализират продукцията си, те не могат да я продават, защото има забрана за движение на животни от районите засегнати от шапа", обясни депутатът. Така животновъдите ще понесат загуби, за които не е ясно дали ще бъдат обезщетени от държавата.

Около 10 000 са агнетата в областите Бургас и Ямбол. При така създалата се ситуация обаче те няма да могат да бъдат продадени и да стигнат до крайния потребител. Според Атанасов може да се вземат мерки тези животни да бъдат реализирани като продукция след някаква обработка.

Депутатът заяви, че не е нужно министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов да чака до 1 май (този срок му даде премиера Бойко Борисов да се справи със ситуацията с шапа б.а.) и може още сега да си подаде оставката.