Петима с обвинения, че ощетявали бюджета от продажба на имоти

Двама от групата са от София, а трима от Бургас. Обвиненията са повдигнати в резултат на провеждано няколкомесечно разследване от служители на ГДБОП и разследващи полицаи от ОДМВР Бургас.

В резултат на това е задържан един от участниците в групата – 35 годишния Рангел Станчев от Бургас с прокурорско разпореждане за срок от 72 часа, като предстои разглеждане на постоянната му мярка за неотклонение. На двамата организатори на групата – семейството Светлозар Лолов и Румяна Лолова (съответно на 46 и 47 години от Бургас) е повдигнато задочно обвинение, тъй като са извън пределите на страната. В предвид процесуалното поведение на останалите двама участници  в групата - 28-годишния Недялко Неделчев и 35-годишния Иван Киманов, и двамата с постоянен адрес в София, не им е наложено задържане под стража.

Разпитаните свидетели и жертви на престъпната дейност, както и иззетите множество финансово-счетоводни документи и други веществени доказателства, документират че групата е извършвала престъпления против финансово-кредитната система и изнудване на фирми и граждани, извършвали строително-монтажни работи по техни обекти с цел претърпяване на загуби, чрез неплащане на извършената работа, нанасяне на побой и отправяне на заплахи за живота и здравето.

Групата е ощетявала бюджета, като е извършвала множество разпоредителни сделки на курортни жилища на територията на Бургаски регион (най-вече в Созополска община) на силно занижени цени, вписвани в нотариалния акт, а реалната себестойност, получавана от продавачите била многократно завишена (напр. в нотариалния акт е посочена себестойност на курортно жилище в размер на около 20 000 лв., а всъщност продавача получава 60 000 евро). Сделките са осъществявани в периода 2007 – 2009 година, когато беше "бум"-а на покупко-продажбите с курортни апартаменти по Южното Черноморие. Точна стойност на щетите, нанесени на бюджета е в процес на изясняване, чрез назначени счетоводни експертизи.

Светлозар Лолов е известен още като Оризовия бос. Преди няколко години той строи вилни селища край Кошарица и Созопол. Къщичките в тях бяха за продажба предимно на англичани. Лолов вдигна и хотел "Бургас" зад сградата на Областната управа. Заради този строеж бе номиниран с приза "Бург на годината" през 2006-та година.

В резултат на разследването в Окръжна прокуратура – Бургас са докладвани и данни, касаещи неправомерно облагодетелстване с общинска и държавна недвижима собственост на някои от членовете на групата. Към момента продължават процесуално – следствените действия.

ОДМВР Бургас призовава други граждани и фирми, пострадали от дейността на групата, да се обърнат към органите на разследването, намиращи се в ОДМВР Бургас – ул. "Христо Ботев" 46, отдел "ГДБОП".