Продуцентът на филма Петя на моята Петя - Николай Урумов (вляво) и актьорите, участвали в него присъстваха на премиерата в Културен дом Бургас. Снимки Черноморие-бг

Продуцентът на филма Петя на моята Петя - Николай Урумов (вляво) и актьорите, участвали в него присъстваха на премиерата в Културен дом Бургас. Снимки Черноморие-бг

Екипът на филма "Петя на моята Петя" дочака своята морска премиера. Заради пандемията, тя бе отлагана на два пъти. Бургазлии, които дойдоха в зала "Тончо Русев" на Културен дом Бургас (бивш Дом на НХК б.а.), аплодираха актьорите и продуцента Николай Урумов. На сцената, след прожекцията, се качиха Юлиан Вергов и тийнейджърите актьори - Александра Костова, Алиса Атанасова, Алена Вергова и Ясен Атанасов. С премиерата бе закрито XIX-то издание на международния "София филм фест на брега".

"Благодаря на епизодиците, които участваха в този филм", сподели Юлиан Вергов. "Беше прекрасно да снимаме в този град", призна и Ясен Атанасов.

"Отне ни 6 години, за да го реализираме. От идеята през 2015 до премиерата", призна процудентът Николай Урумов.

"Петя на моята Петя" бе заснет от 16-ти юни до 7-ми юли в Бургас. На екрана се виждат емблематични места от града - фара, моста, Морската градина, терасата на Казиното. А действието се развива в най-старото бургаско училище "Св. св. Кирил и Методий". Филмът е посветен на родената в Бургас поетеса Петя Дубарова, но не е биографичен филм за нея. Той трябваше да бъде показан за 40-та годишнина от нейната смърт - 4 декември 2019 година. Но бе отложен за пролетта на 2020 година. След това пандемията попречи за планираната премиера преди повече от година. Въпреки препятствията, той вече имаше своята среща с публиката.

Филмът получи финансова подкрепа в размер на 400 000 лева от Националния филмов център и 165 000 лева от Община Бургас. Авторите изказаха своята специална благодарност към Общината и кмета Димитър Николов за подкрепата. А на премиерата бяха и част от статистите, които се снимаха в масовите сцени.

Последният кадър на лентата е черно-бялата снимка на Петя Дубарова, направена на фона на НХК. Това се оказа и мястото, където малко над 40 години след запечатването на тази снимка бе прожекцията на филма посветен на поетесата.

Галерия