Кметът на Бургас Димитър Николов (вляво) връчи отличието на поета. Снимки Община Бургас

Кметът на Бургас Димитър Николов (вляво) връчи отличието на поета. Снимки Община Бургас

Поетът Пейо Пантелеев стана поредният носител на Ключа от кулата на Бургас. Преди него носителите на отличието станаха оперната прима Райна Кабаиванска и актрисата Стоянка Мутафова. Отличието на Пейо Пантелеев връчи кметът на Бургас Димитър Николов на концерта по случай 75-тия рожден ден на твореца.

"От името на бургазлии ти връчвам престижния почетен знак на Общината - "Ключа от кулата на Бургас" и да ти кажа, че колкото и време да минава, където и да отидеш, Бургас винаги ще те посреща със "Здравей, как си, приятелю!". Бъди здрав, вдъхновяващ и все така отдаден на изкуството, чайките, морето и Бургас!", сподели кметът Николов и връчи на Пейо Пантелеев Ключа от кулата на града.

"Това, което съм мечтал да стане в България за пръв път го подуших в Бургас", каза на свой ред поетът по време на силно емоционалния спектакъл "Музиката продължава..." с песни по негови стихове, посветен на юбилея му.

В концерта, посветен на Пейо Пантелеев, на сцената в Държавна опера излязоха едни от най-известните и обичани изпълнители, танцьори и музиканти като Тони Димитрова, Орлин Горанов, Маргарита Хранова, Руслан Мъйнов, Силвия Кацарова, Боян Михайлов, Ваня Костова, Ева Найденова, Максим Горанов, Галя Ичеренска, Пени Ставрева, "Тоника СВ", дует "Бургас", Красимира Кралева и балет "Дежа Вю".

Младият, но изключително талантлив бургазлия Георги Милтиядов умело дирижираше музикантите от Плевенската филхармония, група "Горещ пясък", хор "Родна песен" и вокален ансамбъл "Фортисимо".

Зрителите редица големи хитове на българската поп музика по текстове на Пейо Пантелеев, като "Рождество", "Обич", "Звезда", "Шепа пепел", "Здравей, как си, приятелю" и други.

В края на концерта композиторът Стефан Диомов подари моряшка офицерска шапка на поета и го повиши в чин адмирал на бургаската поезия, а 120-те изпълнители и близо 1000-та зрители в залата дълго стояха и аплодираха на крака Пейо Пантелеев.

Галерия