Плащаш 4 лева да стигнеш до плажа на "Силистар", незаконно е Парите за автомобилите не се събират от концесионера, а от собствениците на земеделски имоти около плажната ивица. Черният път, който води до морския бряг, преминава през земите им. Стопаните са се споразумели да се редуват в прибирането на таксата от незаконния паркинг и всеки ден един от тях стопира автомобилите на пътя, по който всеки ден преминават от 280 до над 400 коли.

По време на проверката комисията се натъкна на нарушението при внезапна проверка на двата плажа – "Бутамята" в Синеморец и "Силистар" -  плажът преди граничното село Резово. Предмет на проверката беше изпълнението на изискванията по Наредбата за водно-спасителната дейност. Инспекцията е разпоредена от кмета на община Царево Петко Арнаудов.

Плажът на Силистар е от малкото девствени места по Черноморието ни. Заради необичайно зеления пейзаж наоколо привлича много летовници. Попада едновременно в природен парк "Странджа" и в защитена местност и свободният достъп до него е регламентиран от Закона за защитените територии. В закона е посочено, че собствениците и ползвателите на земи в защитените местности не могат да ограничават движението по пътищата и маркираните пътеки, минаващи през имотите им /Чл. 14 ,ал.1 от ЗЗТ/. Те нямат право да ограждат имотите си и са длъжни да осигуряват свободното преминаване през тях. /Чл. 15 от ЗЗТ/.

За да реши най-лесно и бързо проблема, кметът Петко Арнаудов обеща, че общината ще предвиди път за пряк достъп до плажа извън частните имоти и ако трябва ще предостави общински имот за временен паркинг. "Хората идват тук заради морето и плажовете и ние сме отговорни да им осигурим безпрепятствен достъп. Затова сме засилили контрола върху плажовете. Единствената ни цел е да сме в услуга на туристите и да отстраняваме нередностите", коментира кметът.

Той обясни, че всички резултати от проверките по плажовете се обобщават. По преценка, че са нарушени правата на гражданите, сигналите ще се изпращат и в Комисията за защита на потребителите. За съжаление общината има само констатиращи и контролни функции и не може да наказва нарушителите.

Лятната кампания с проверките по плажовете продължава.