Плажът на Вромос опасен за здравето Становището е във връзка с направените серия от замервания на нивото на радиация на ивицата. Замърсяването е локално и не засяга околните плажове включително и този на град Черноморец, се казва в писмото подписано от екоминистърката Нона Караджова.

През периода 1954-1977 година от флотационна фабрика "Росен" в района на залива е бил изхвърлен около 8 000 000 тона флотационен отпадък с повишено съдържание на естествени радионуклииди уран 238, радий 226, в резултат на което радиационния фон на плажа е нараснал 2-3 пъти.

През 1995 година МОСВ възгала проверка на текущото състояние на залива "Вромос". Заключението е, че трябва да се направи почистване на брега и морското дъно с изгребване на пясъчни маси - "остава рискът от повторно замърсяване, поради вълните и морските течения, което би довело до необходимостта от повторно премахване на стерила и превозването му до хвостохранилището...", се казва в доклада от проверката през 1995 година.

Този вариант е реализиран през 1997-1998 година със средства по програма "ФАР". Тогава са отстранени 800 000 тона флотационен отпадък. В резултат на извършеното почистване концентрацията на радий е намалена до 3-4 пъти. След приключване на проекто е установено повишаване на гама фона с над 2 пъти, което се дължи на ненапълно отстранения флотационен пясък и на изхвърлените от морето утайки, обогатени с такъв материал от дъното на далива в отделни участъци на плажната ивица.

Заключението на МОСВ сега е, че морската вода на Вромос не е замърсена с радионуклиди, но има риск за здравето на плажуващите, особоно деца. "Съществува предпоставка за необосновано външно и вътрешно облъчване на лица от населението при летуване на плажа Вромос", се казва в писмото на министър Караджова.

Оттам препоръчват на областния управител да се поставят обозначителни табели, съдържащи тази информация.

Новината за радиацията на плажа в началото на август разбуни духовете и предизвика смут сред живеещте в Черноморец. Според слуховете това щяло да се отрази на туризма в града. "Радиация на плажа в Черноморец няма. Не нося отговорност за прехвърлянето на вина от Вромос на плажа в Черноморец", заяви Константин Гребенаров. Според него не е ясно как тази информация ще се отрази на туризма и бизнеса в региона.

Жителите на Черноморец обаче настояват да се спрат спекулациите, че техния плаж е радиационен, защото това се отразявало на поминака им.