Цвета Стефанова почина на 80-годишна възраст. Снимка Личен архив

Цвета Стефанова почина на 80-годишна възраст. Снимка Личен архив

Почина първият кореспондент на Българската национална телевизия за Бургас и региона Цвета Стефанова. Тя напусна този свят след кратко боледуване на 80-годишна възраст, съобщи брат й - Стефан Стефанов, също журналист.

Бургазлийката завършва висшето си образование в СУ "Свети Климент Охридски". След това се завръща в родния Бургас и започва работа в областния вестник "Черноморски фронт" (негов приемник е вестник "Черноморски фар"). През първите години от кариерата си става популярна и с усилията си за популяризиране на полската култура в бургаския регион. С активното й съдействие са организирани курсове по полски език, панорами на полското кино и култура, осъществени са дружески връзки с град Шчечин.

От средата на 60-те години на миналия век Цвета Стефанова започва работа като кореспондент на Българска национална телевизия за бургаския регион. В края на 70-те години е назначена за кореспондент на БНТ в Полша, където изкарва два мандата. След завръщането си в България продължава работа в София, където завърщва професионалния си път като главен секретар на БВТ и директор на дирекция "Информация".

Поклон пред паметта й!