Поети от Македония гостуват в Бургас

и "Асен Златаров 1940", както и издателство "Балтика 2002". Водеща на вечерта ще бъде поетесата Зорница Петрова. А гостите ще бъдат представени от писателите Милка Стоянова, Атанас Радойнов, Бина Калс и Роза Боянова.

 

Бранко Цветкоски гостува в Бургас за втори път. Миналата година той беше в журито на Международния литературен конкурс "Изкуство против дрогата", имаше и творческа среща с културната общественост на града. Той е известен поет, преводач, литературен критик, публицист и издател, главен уредник на ИК "Макавей" в Скопие, в което бяха отпечатани книгите на бургаските творци – Роза Боянова, Атанас Радойнов и Милка Стоянова.  При сегашното си посещение той е подготвил изненада за 17-годишната поетеса Анамария Коева – втората й книга – "Ракопис", излязла преди дни под негова редакция в ИК "Макавей", Скопие. Бранко Цветкоски е роден в село Слатино, Охридско. Завършил е Филологическия факултет на Скопския университет. Работил е като журналист във в. "Нова Македония", гл. ред. на Книгоиздателство "Култура", секретар на Дружеството на писателите на Македония, председател на Съвета на "Рациновите средби", ген. директор на Македонския народен театър, гл. ред. на списание "Стремеж", един от основателите на Книжовна фондация "Балканика". Автор е на няколко стихосбирки, сред които: "Завой" (1981), "Високи ветрове" (1985), "Пресна пепел" (1990), "Обички от звезди" (1991), "Молитвен повей" (1993), "Синори" (1998), "Името, родът, имотът" (2000), "Скръб" (2002), "Земя за зоб" (2006). Съставител е на поетични антологии, книги с критика, есеистика и публицитика. Негови книги са издавани в превод на английски, турски, албански, румънски, сръбски, български, гръцки, арабски език и есперанто. Включен е в повече от двайсет антологии на македонската поезия в чужбина. Носител на няколко литературните награди.

Тоде Илиевски е роден в село Мраморец, близо до Охрид. Завършил е Филологическият факултет в Скопие. Живее в Охрид и работи като директор на библиотеката "Григор Пърличев". Член е на Дружеството на писателите на Македония от 1994 година. Занимава се в литература, енигматика и шахматни задачи. Работил е в редакциите на редица македонски периодични издания. Отделни негови произведения са превеждани и на други езици. Автор е на четири поетични книги, последната от които е "Лов на Лебедовото езеро" (2008). Негови стихове са включени и в различни антологии. Получавал е награди за литература, между които "Климентова повелба" - 2002, "Празник на липите" - 2003 и др.

Тоде Илиевски ще бъде гост и на Регионална библиотека "П. К. Яворов" в Бургас, която през тази година направи голямо дарение с книги на охридската библиотека.

Зоран Якимоски е от Охрид, Македония. Следвал е във Филологическия факултет в Скопие, а сега живее в Охрид. Досега е издал стихосбирките "Граматика на поривот" (1994), "Совршен молк" (2001) и "Зборот неизречен" (2004). Носител е на много награди, а отделни негови стихотворения са преведени на английски, румънски и полски език. Публикува стихове и критически текстове в литературните списания.

Мишо Юзмески е писател, публицист и фотограф от Република Македония. Пише проза и критика. Свои произведения е публикувал във вестници и списания в  Македония, а някои от тях и в чужбина. Превеждан е на английски, чешки и български.

Негови фотоизложби са експонирани в Македония и България.

На 5 ноември гостите ще имат среща с приятели на литуратурата в Поморие.