Показват картини на Мърквичка и Майстора за юбилея на бургаската галерия

и Владимир Димитров - Майстора, ще бъдат показани в обща изложба посветена на 65 години от създаването на бургаската художествена галерия "Петко Задгорски". Изложбата ще бъде открита на 7 април от 17.30 часа.

 

 

На трите етажа на галерията са подредени различни екпозиции, проследяващи развитието на галерията през годините.

За първи път ценителите на изкуството ще могат да видят непоказвани досега тук творби на Павел Вълков, Мирчо Колинкоев, Маша Узунова, Димитър Гюдженов. Истинска гордост за галерията е колекцията странджански икони - най-ценните, създавани на Балканите през 17 век. Те са подредени на третия етаж.

Картини на художници, участвали в създаването на галерия "Петко Задгорски", са експонирани на втория етаж. Те разкриват вълнуващата и богата история на културния живот в Бургас през погледа на най-добрите майстори на живописта и графиката. Най-доброто от фонда на галерията ще посрещне публиката в залата на първия етаж. Там вече са представени творби на Ян Мърквичка  -първият професор в Националната художествена академия, най-добрият портретист - Никола Михайлов, тук е и "Момичето с ябълките" на Майстора.

"Отварянето" на галерията към световното изкуство започва през 1994 година с най-значимото за времето си събитие - "Арт-диалог с Париж". Най-голямата посещаемост галерия "Петко Задгорски" постига при гостуването на изложбата "Научно-техническото наследство на Леонардо да Винчи" през пролетта на 2009 година. Директорът на галерията - Пенка Седларска благодари на Община Бургас за оказаната финансова помощ, вложена в по-добрия естетически вид на картините, за да могат те да стигнат до зрителя в подходящия облик.