Изложбата Вечният конферанс е подредена в залата на Дружеството на художниците. Снимка БНР

Изложбата Вечният конферанс е подредена в залата на Дружеството на художниците. Снимка БНР

Рисунки от студентските години на Христо Явашев - Кристо, Светлин Русев и Дечко Узунов, които са част от Музейната сбирка на Националната художествена академия са подредени в изложба "Вечният конферанс". Творбите са експонирани в залата на Дружеството на бургаските художници на улица "Александровска". Кураторът на изложбата е преподавателят в НХА доц. Атанас Атанасов:

Музейната сбирка на НХА е една от най-старите колекции с българско изкуство у нас. Началото й е дадено със създаването на Държавно рисувално училище през 1896 г. Сбирката включва живопис, графика, оригинални произведения на дърворезбата, шевици, съдове, накити, оръжия и др. Част от експонатите могат да се видят в гостуващата в морския град изложба "Вечният конферанс", която ще бъде подредена до началото на ноември.

Преди четири години бургазлии имаха уникална възможност да видят за първи път ранните рисунки от студентските години на Кристо. Изложбата тогава бе подредена в зала "Ателие" на филиала на Националната художествена академия в Бургас.