D-0357

D-0357

Показват в Несебър 90 фотоси на манастири и църкви

В изложбата са подредени 90 снимки, поставени върху специални пана и са разположени на открито в зелените площи преди провлака към Стария град. Техен автор е Светлозар Стоянов, който е обикалял страната на автостоп 13 години, за да може да събере тези снимки и да ги превърне във впечаляваща оригинална експозиция.

Жителите и гостите на Несебър ще имат възможността в рамките на една седмица да разгледат фотоизложбата, като нейният автор ще седи през цялото време до нея и ще разказва интересните си истории на любознателните туристи.

Посетителите ще могат да си закупят и книгата "Фотоалбум на православни храмове, скални църкви, манастири и стенописи от България". Тя е плод на дългогодишния изследователски труд на Светлозар и представлява кратък двуезичен опис на заснетите от него величествени места. Авторът, който е богослов по образование, показва безграничността на духа, таланта и вярата на майсторите и зографите, изразени в архитектурата и стенописите на православните светини. Чрез книгата си той сякаш превежда хората през времето, кара ги да го преосмислит и оценят отново.

Максим Момчилов