DSC_8254

DSC_8254

Показват във Варна римско изкуство

изложба е озаглавена "Римското изкуство и цивилизация - общият език на Античността". Тя се реализира в рамките на международния проект "Черно море - единство и еднообразие през римската Античност".

Той обеднява усилията на седем държави с общо римско културно наследство в Черноморския басейн: Румъния, Молдова, Украйна, Грузия, Турция, Гърция и България. Целта му е да създаде мрежа от научноизследователски, културни и административни институциr, за дългосрочно съдействие при обмена на научни и културни ценности в Черноморския басейн. Проектът ще съдейства за опазване на  движимото и недвижимото културно наследство, датиращо от Римската епоха в тези региони.

Изложбата е от  93 постера, в които всяка държава представя институцията,участваща в проекта, историята на региона през римската епоха и римското си археологическо наследство.

Научният семинар, който съпътства откриването на всяка  изложба във Варненския археологически музей ще бъде на тема "Римско изкуство и религия в Понтос Еуксейнос". Той ще се проведе в зала "Одесос" от 10-ти до 11-ти март 2015. В него ще участват специалисти (археолози, историци) от музеи и университети от страните, работещи по проекта, както и от Франция (Университета на Валенсиен - проф. Клер Барат) и Англия (Кеймбридж - др. Адриан Попеску). 

Изложбата щe остане в музея до септември месец. 

Срещата за откриването на изложбата и научния семинар във Варна е предпоследна в рамките на проекта. През май 2015 г ще се проведе още една в Констанца, Румъния, на която ще бъде учредена официално и асоциацията "Център за изследвания на римското археологическо наследство в Черно море" .