Полицаи обезвредиха бомба в центъра на Бургас

След това го изнесоха на подходящо разстояние и го обезвредиха. Акцията не бе сериозна, а показно как работи екипа от звеното на бургаската дирекция на МВР. Демонстрацията бе част от откритото занятие по случай 131-та годишнина от създаването на МВР. Родното министерство е създадено с указ на княз Александър I Батемберг.

 

Специално за празника си служителите на системата показаха пред гражданите как работят и с какви предизвикателства трябва да се справят при изпълнение на ежедневните си задължения.

В показното се включиха и представители на звената - "Гражданска защита" и "Пожарна и аварийна безопасност". Колегите на шефа на "Гражданска защита" инж. Йордан Лозев показаха как действа алпийски спасителен отряд. Служителите се спуснаха с въже по алпийския тролей и с помощта на спасително седло оказаха помощ на пострадалата.

Най-атрактивното за бургазлии бе показното за обезвреждане на самоделно взривно устройство, поставено под паркиран автомобил. Последва и демонстрация на работата на полицейските кучета, които успяват да открият наркотици и да задържат престъпник.

Областният управител Константин Гребенаров поздрави служителите на МВР. Кметът на Бургас Димитър Николов връчи почетния плакет на общината на шефа на ОД на МВР комисар Милен Димитров. Той от своя страна награди служителя на месец юни - Цветан Динков от сектор "Икономическа полиция". Той е участват в установяването и задържането на група от три лица, извършвали злоупотреби с финансови институции.

Гости на празника бяха и кметовете от областта - на Царево - Петко Арнаудов, на Созопол - Панайот Рейзи, на Карнобат - Георги Димитров, на Айтос - Евгени Врабчев, генералният консул на Турция в Бургас Сибел Еркан, почетните консули на Руската фередация Тонко Фотев и на Румъния - Евгения Попеску, делегация на Областна дирекция по сигурността от Къркларели, Република Турция, оглавявана от Мехмет Бехзат Джанбазоолу, бивши директори на Областна дирекция на МВР Бургас, магистрати, представители на сдружение "Доверие и закрила", "Ротари клуб" – Бургас и "Националния съюз за безопасност и охрана".