P1010011-1

P1010011-1

Поморие ще получи 90 млн. лв. за воден проект линейна мрежа, както и дълбоководно заустване в Черно море за отвеждане на пречистените води. Проектът е във финална фаза на оценка. Договорът за безвъзмездното финансиране предстои да бъде сключен до месец. Това каза зам.-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на изнесено заседание на Комисията по околна среда и води към парламента, което се проведе в Поморие.

"Няма рискови плажове и зони за къпане по отношение на чистота на морската вода", допълни още Василева. Поморие е една от малкото общини, която има собствена пречиствателна станция, отговаряща на всички съвременни изисквания и не случайно от десет години по плажовете на града се вее синият флаг, който е сертификат за качество не само на самия плаж, но и на чистотата на водата. Въпреки това Община Поморие се стреми да се възползва максимално от оперативните програми и с помощта на министерството на околната среда  и водите разработи проект за водния цикъл, който до края на 2014 година трябва да бъде реализиран.

Изнесеното заседание на парламентарната комисия се проведе по покана на кмета на Поморие Иван Алексиев. На него присъстваха областният управител Константин Гребенаров, директорът на РИОСВ Бургас Бойчо Георгиев, Венцислав Николов, директор на Басейнова дирекция Варна, Атанаска Николова – заместник-кмет на Бургас по европейските политики и околна среда, Ганчо Тенев - директор на Вик Бургас и Милена Енева - председател на ОбС – Поморие.