DSC_0806

DSC_0806

Поморийци и кметът на общината против петролопровода

правото си глас в референдума, който се проведе през май 2009 година. От тях 98,97% казаха "не" на изграждането му. Сред тези жители на морската община тогава бе и Иван Алексиев, избран сега за кмет на Поморие.

"Днес в качеството си на кмет на общината позицията ми не се е променила и дори е още по-категорична. В нашия регион туризмът трябва да е приоритетен отрасъл, което е абсолютно несъвместимо с подобно съоръжение", се казва в позицията на Иван Алексиев разпространена днес до медиите. Тя е наложена заради предстоящите обществени обсъждания свързани с проекта и безпокойството на поморийци от една негова бъдеща реализация.

"Във връзка със спекулации около положителната оценка, която МОСВ даде за качеството на документацията по оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС), искам да поясня, че това не означава, че ведомството дава положителна оценка за самия проект. Става дума за качеството на документацията т.е., че в нея са описани всички рискове, които биха засегнали районите, залегнали в проекта. Ние живеем в правова държава и ще спазваме законите. Според тях трябва да се проведат обществени обсъждания, след което министъра на околната среда и водите трябва да се произнесе за ОВОС", се казва още в позицията на Иван Алексиев.

Той положи клетва като кмет на Поморие  на 4-ти ноември. Преди това в качеството си на депутат бе зам.-председател на Комисията по околна среда и води. В продължение на две години Алексиев работи в тясно сътрудничество с МОСВ и отстояваше позициите, свързани с екоравновесието за територията на цялата държава.