Diplomati

Diplomati

Посланици и съпруги на дипломати очаровани от Странджа

димломатическите мисии у нас на Австрия, Белгия, Венецуела, Бразилия, Дания, Ирак, Пакистан, Чехия и други бяха на двудневна визита в община Средец. Идеята за посещението им дойде от министъра на туризма Николина Ангелкова по време на срещата й с кмета на странджанската община - Иван Жабов.Diplomati1Diplomati2Diplomati3Diplomati4

Гостите бяха посрещнати по стар български обичай с хляб и сол в посетителски информационен център "Средец" в местността Божура. Посланиците и съпругите на дипломати имаха възможност да разгледат ателиетата в центъра, където са представени автентични български обичаи. Някои от съпругите останаха в ателиетата, за да се включат в странджанския обичай "На меджия". В миналото той е събирал близки на бъдещата булка, за да изработят отделните части от чеиза й. Жените от община Средец показаха как се преде, тъче, как се плетат шушони, а всяка от дамите имаше възможност да опита след това да изработи изделие.

Друга част от гостите се включиха в няколкочасовата екскурзия до Марков камък. Древнотракийското светилище датира от 2500 години. Те имаха възможност да се разходят из горите на Странджа планина и да се докоснат до един от екологично чистите райони на Европа.

Домакините от Община - Средец изненадаха дипломатите и с дегустация на ястия от региона. Гостите имаха възможност да видят за първи път обичаите "Еньова буля" и "Коледуване".

Кметът Иван Жабов изрази благодарността си, че е имал възможност да покаже на гостите красотите на Странджа планина. "Магията на Странджа завладява всички. Вие се докоснахте до едно кътче от България, което е малко познато на повечето българи. Надявам се вашият престой тук да ви е очаровал и да отнесете добри впечатления от видяното", каза Жабов. Той изрази надежда, че все повече българи и чуждестранни туристи ще остават в плен на Странджа и тайните, които тя трие.

По време на посещението си на територията на община Средец гостите имаха възможността да поговорят с областния управител на област Бургас Вълчо Чолаков и с кмета на общината Иван Жабов на официалната вечера. На нея присъства и кметът на община Малко Търново Илиян Янчев.