logo2

logo2

Постановки на български и немски на "Бургаски изгреви" бургаската публика ще може да се потопи в магията на театъра и да види 28 театрални състава от 13 града в страната. В програмата са включени 35 постановки на български и чужди автори и 12 спектакъла на немски език, да докаже за пореден път, че не само миналото, но и настоящето и бъдещето на театъра е в този град.

Тази година може да се види по много от всичко – от народната приказка, през българските класици - Ст.Л.Костов, Йордан Радичков, Елин Пелин и Иван Вазов, и чуждите - Бранислав Нушич, Виктор Хуго Раскон Банда, до Шекспир. Богата палитра -  от трагедията, през фарса, до комедията. Ще ни разплакват, ще ни разсмиват, ще ни карат да мислим и да мечтаем. И всичко това с желание и плам, които само младите могат да ни дадат.

За първи път ще видим и уличен театър – на площада пред общината Младежки театър „Алтернатива“ – Горна Оряховица ще представи „Клоунада“. Артисти на кокили, буфосинхнонисти, нестандартни живи статуи, смях, закачки с публиката…. Шеговит поглед към живота, любовта и приключенията.

Заедно с програмата на Големия фестивал  за втора година в рамките на “Бургаски изгреви 2013” своя талант и умения в постановки на немски език ще покажат млади театрали от училища с изучаване на чужди езици в цялата страна.
"Театър в училище" е на тема "Европа и нейните ценности" и ще се проведе в зала "Космос". Младите актьори ще бъдат  посланици на европейските ценности: толерантност, равенство, човешки права, приятелство, мирно съжителство.

Инициативата се осъществява от Министерство на образованието, младежта и науката, посолството на Германия в България, арт център "Компас" - Бургас, фондация "Ханс Зайдел" - България и Гьоте институт, София.