Silanti

Silanti

Поставиха безплатни силанти на 289 варненчета

, регионален координатор на профилактичната програма на МЗ. Манипулациите са безплатни за децата, защото се поемат от здравното министерство, независимо дали родителите са с платени осигуровки или не, уточни специалистът.
Кампанията за силанизацията на детските зъби започва в началото на октомври и ще продължи до края на ноември. Единадесет са детски стоматолози от Варна, които оторизирани да извършват процедурите. Техните контакти могат да бъдат открити в сайта http://www.oralnaprofilaktika.bg/ на или на безплатен телефон: 080014546.
За силанизирането на детските зъби са заделени 1,3 млн. лв. Средствата са достатъчни, за да обхванат около 20 000 деца, колкото е приблизителният брой на всички малчугани, на които може да се приложи манипулацията, обясни д-р Виктория Жекова, ръководител на националният екип по силанизация. Засега обаче от безплатната процедура са се възползвали едва 3 170 деца от 23 региона в страната, като са обработени 10 140 зъба.
Ниските резултати се дължат на слабата информираност на родителите, признаха участниците в кръглата маса. Те обаче се обвиниха взаимно, че не са си свършили работата. От Регионалната здравна инспекция отчетоха, че са провели нужният брой пресконференции по темата и обвиниха Регионалният инспекторат по образованието, че не са свели информацията до директорите на училища и детски градини. От РИО пък отрекоха да имат вина, като техен служител заяви, че е изпратил съобщения за началото на кампанията до всички директори.
Силанизацията е безболезнена манипулация за децата, обясняват лекарите. Поставянето на силанти на 4 зъба отнема около 30 минути. Преди да се подложи на нея, детето трябва да бъде прегледано от стоматолог. Силантите са дентален материал, който образува много тънък слой върху дълбоките вдлъбнатини на дъвкателните повърхности на зъбите. Функцията им е да образуват бариера срещу проникването на бактериите, които водят до кариес. Силантите спестяват много пломби, могат да престоят в устата на детето над 4 години и да се подновят по всяко време.
Стоматолозите предупредиха, че зъбният кариес и заболяванията на венците при подрастващите влияят върху възможността им да се концентрират и да учат, както и върху развитието на речта им. Днес+