Поставят 180 контейнера за събиране на стари батерии Целта е да бъдат насърчавани гражданите да изхвърлят старите си батерии на определените за целта места. След като бъдат събрани те се рециклират във Франция. Общината не плаща нищо за тази услуга. Тя е безплатна и за гражданите.Фирмата е била избрана след проведен конкурс.

 

Разделното събиране на батерии се прави за първи път на територията на община Бургас и стартира в Седмицата на екологията и устойчивата енергия, която започна днес. В програмата са включени серия от прояви, целящи насърчаването на екологичното мислене и опазването на околната среда.

В рамките на седмицата ще бъде открита днес интерактивна изложба в галерия "Богориди", организирана от БФБ. На 21 септември деца от Школата по рисуване към ОДК и ЦДГ "Златна рибка" ще рисуват на асфалт. Същият ден ще бъде и велошествието, организирано от общината съвместно с РИОСВ. На 21 септември е и Ден на отворени врати в "Пода".

Демонстрациите по екстремнно колоездене са на 22 септември, когато ще бъде отбелязана и Нощта на прилепите.

На 25 септември ще бъде направено и първото извозване на стари ел уреди от дома. Акцията е на фирма "Сплавкомерс". След предварителна заявка на телефон 08887 77 19 73 или на e-mail: [email protected] екип на фирмата ще дойде до дома ви и ще вземе стария уред. За услугата не се заплаща нищо, обясниха от фирмата. Гражданите също не получават пари за това, че доброволно са предали уредите си. Ще се извозват стари перални, хладилници, телевизори, монитори, компютри и други. Такова извозване ще става всеки месец на 25 число, след предварително записване или обаждане по телефона.