Правят Футболна академия в Царево

Кметът на Царево Петко Арнаудов се срещна днес с Христо Филипов, Божидар Искренов и Влади Въргала, които застават зад благородната инициатива.

 

"Ръководството на общината създава условия за развитие на морския туризъм и съпътстващите го дейности, които отговарят на специфичните условия на нашата община. Правим всичко възможно и за развитието на спорта в общината. Реконструирахме закритата спортна зала, изградихме малко спортно игрище. Тази година ще открием и футболно игрище в Ахтопол. Футболната акамедия е поредната крачка в подпомагането на спорта в общината", каза кметът Петко Арнаудов.

Царево не е избран случайно за изграждането на акамедията. Климатичните условия са само една от предпоставките за това. От друга страна идеята е срещната и подкрепата на общинската администрация.

Проектът предвижда академията да бъде изградена в близост до футболното игрище. За целта ще бъде създадено дружество с нестопанска цел. Общината ще предостави свой терен за построяване на нужните съоръжения. Освен футболно игрище, там ще има съблекални, фитнес зала. Те ще се използват не само от учащите в академията, но и от жителите и гостите на града. Проектът ще бъде финансиран от еврофондове.

Предвижда се в общинското училище в Царево да бъдат разкрити две паралелки. Приемът в тях ще става след проби на момчетата родени 1997-1998 година. В паралелките ще могат да кандидатстват деца от цялата страна. Те ще се обучават тук под ръководството на футболни специалисти.

"Желанието ни е да създадем спортна академия за млади таланти, в която децата да се развиват. Да са ангажирани и да стоят далече от наркотиците", казаБожидар Искренов - член на ръководството на футболен клуб "Левски".

"Трябва да осигурим алтернатива на децата ни. По мое време 12-годишните не пиехме бира. Това го нямаше, защото Тодор Живков беше направил така, че да спортуваме", каза присъщия за него в шеговит стил Влади Въргала, член на УС на спортно дружество "Левски".

"От две години съм свързан с града. Развивам бизнес тук и срещам подкрепата на общината. Надявам се тази наша идея да се реализира с общи усилия и с помощта на кмета Петко Арнаудов", каза Христо Филипов.

Вече е договорено от Германия изкуствено спортно игрище, простиращо се на площ от 5 дка за нуждите на бъдещата академия.

Десетки деца и техните родители дойдоха на срещата, за да научат повче за бъдещата инициатива и възможностите, които предлага. Малчуганите не пропуснаха и да си вземат автографи за спомен от Искренов и Въргала.