Презентират сайта Уикипедия пред студенти от Студентски съвет и кръжока по ''Информационни технологии''.

 

"Уикипедия се превръща в мощен социален експеримент и е на седмо място по популярност уеб сайт, издържащ се от дарения. Мисията е да представя информация, която да е по актуална. Уикипедия е електронна и онлайн базирана, без ограничение в обема като традиционните енциклопедии. В нея се включва една динамична общност от редактори, които допринасят с разработване по различни проекти на доброволчески начала", каза Вася Атанасова, редактор и администратор на българоезичната версия на Уикипедия. Възрастта на авторите са около 25-35 години, но има и 11 годишни деца, които работят по интересни теми.

Технологията Уики съдържа съвместна работа по общ документ без специален софтуер, само с браузър, което постига многопосочна комуникация. Всяка промяна се запазва в историята на страницата като се изграждат смислово тематични асоциации по интуитивен за потребителите начин. "Уикипедия има принципи за свободното съдържание и енциклопедичен стил на въвеждане на материалите с посочване на източници", акцентира Вася Атанасова. За своя опит като редактор и възпитаник на университет "Проф. д-р Асен Златаров" Асен Стефанов сподели пред аудиторията.

Световната енциклопедия може да бъде като образователен ресурс, да е част от образователните практики и процеси в университетите. В българоезичната Уикипедия до този момент има над 114 хиляди статии, от които 7 са  под формата на уикипроект.