Близо 50 украинци дойдоха днес да подадат заявление за международна закрила. Снимка Авторът

Близо 50 украинци дойдоха днес да подадат заявление за международна закрила. Снимка Авторът

Приоритетно ще настаняват украински бежанци в държавни и общински бази, чак след това в частни хотели. Това става ясно от изслушването на министъра на туризма Христо Проданов пред народните представители в парламентарната Комисия по туризъм.

От следващата седмица се очаква да започне изплащането на средства за хотелиерите, които са настанили украински граждани. Това стана ясно още на 4-ти март при среща на министър Проданов с представители на туристическия бранш в Бургас и региона.

Държавата плаща по 40 лв. на ден за издръжка на украински бежанец

Малко по-късно стана ясно, че тези средства ще се разплащат само на хотелиери, в които бази са настанени украинци, които са подали молби за мужденародна закрила.

Хотелиери няма да получат по 40 лв. на ден, ако украинците нямат статут

Оказва се, че украинците, които вече са подали молби са под 1% от тези, които се намират на територията на страната ни в момента.

98 украински бежанци са подали молба за закрила

От думите на министър Проданов, които са качени на сайта на Министерството на туризма обаче не става ясно, дали парите за хотелиерите ще бъдат обвързани със статута на украинците. Напрактика тези, които са настанени в момента в хотелите се водят туристи, а по презумпция всеки турист сам заплаща престоя си в хотела.

Парите, които ще бъдат изплащани на хотелиерите ще са от бюджета на Министерството на външните работи по линия на хуманитарната помощ. Страната ни ще кандидатства по европейската програма за хуманитарна помощ, за да могат средствата да бъдат възстановени. 

От думите на министъра стана ясно още, че в рамките на тази седмица ще бъде публикуван регламентът за регистрацията и настаняването на хората, които бягат от войната. Документът ще бъде качен на сайта на Министерски съвет и на Министерството на туризма. "Процедурата ще започва още на границата", каза още министър Проданов. "Там хората получават регистрация и статут на бежанци, след което в Министерски съвет ще има ситуиран център, който ще разпределя гражданите, които имат нужда от настаняване, като с предимство ще се пълнят общинските и държавните бази, след което и частните хотели", бе категоричен той.

Министър Проданов разясни, че с отпускането на сумата от 40 лева целта е държавата пестеливо да помогне на най-беззащитните хора, които бягат от войната и не могат да се справят сами, като покрие разходите за храна и подслон, а не някой да печели, тъй като това е и морален въпрос.

Украинците, които до този момент са подали документ за международна закрила искат хуманитарен статут, не статут на бежанец. И двата вида статут не им позволяват след това да се върнат в родината си, ако не се откажат от него. Хуманитарният статут е по-лек и им дава възможност да пътуват в рамките на ЕС, ако съответната държава го позволява, както и възможност за работа, безплатно медицинско обслужване и т.н.