Synito

Synito

Проблем с бариерите в Слънчев бряг няма

След като последното ръководство на дружеството пое управлението, преди близо 3 години, бариери на подходите към Слънчев бряг не са били спускани.

"Наличието на бариери, като съоръжения, се налага от определени мерки за сигурност и превенция срещу престъпността, когато това е нужно и по преценка на съответните отговорни институции. От тази гледна точка появилите се медийни изявления, че "в Слънчев бряг ще бъдат премахнати бариерите от 1 юни", са най-малкото абсурдни, просто защото такива няма и не е имало. Интерпретациите нямат нищо общо с действителността и като такива са силно манипулативни и подвеждащи", заяви изпълнителният директор на "Слънчев бряг" АД Златко Димитров.

Проблемите с автомобилния трафик и с поддържането в добро състояние на голямата по обем инфраструктура в комплекса са основна грижа и отговорност на акционерното дружество. Въведените през миналия летен сезон мерки за контролен режим на трафика, регламентирането на безразборното паркиране със "Синя зона", забраната за хаотично движение на вело-рикши, АТВ-та, мотори и др. опасни средства по пешеходните зони, създаде най-после нужното ниво на комфорт за почивка на туристите. Правилата за ограничаване на нерегламентираните таксита и концентрацията на криминогенен контингент от цялата страна в Слънчев бряг, драстично снижиха броя на оплакванията, предимно от чужди граждани, станали жертва на измами, хулигански прояви, грабежи и изнудвания. Въведеният регламент срещна положителна реакция от страна на МВР, с чиито органи беше съгласуван, с цел улесняване работата на полицията и снижаване на престъпността. Адмирации бяха получени от дипломатическите мисии на държавите, чиито граждани почиват в българския туристически комплекс и които са особено загрижени за тяхната сигурност и качество на обслужването. Действията на ръководството на дружеството са категорично съгласувани с принципала в лицето на МИЕТ, както и одобрени лично от Министър-Председателя на Р.България Бойко Борисов още през миналата година. Те са синхронизирани с изискванията на болшинството от частния бизнес, работещ на територията на курортния комплекс. Отклонение от въведената от преди миналото лято практика досега не е имало и няма. Законосъобразността на всички мерки предприети от държавното дружество по управление и стопанисване на инфраструктурата, както и по прилагането на правила за нейната експлоатация беше безусловно потвърдена от Върховна касационна прокуратура. 

За съжаление, както в началото на миналия сезон, така и в навечерието на лято 2012 г, определени среди и собственици на хотели изявяват своето несъгласие и дори съпротива срещу нормите за ред и сигурност в курорта. Преди една година бяха предизвикани позорни демонстрации пред лицето на чуждестранните туристи. Необяснима е амбицията на тези структури за запазването на десетилетния хаос, престъпност, проституция, кражби и грабежи по плажа, хотелите и алеите на Слънчев бряг, без възможности да се оказва ефективен контрол от държавата. Само с командироване на голям брой полицаи от страната е доказано, че сериозен резултат за преодоляване на недостатъците, които петнят лицето на България и отблъскват българи и чужденци от почивка в Слънчев бряг, няма как да бъдат постигнати.

С цел оптимизиране и по-голямата ефективност в управлението на курорта, ръководството на "Слънчев бряг" АД влезе в контакти с една от най-големите и утвърдени компании в целия свят по управление на движението – "Капш". Това е австрийска фирма със седалище във Виена, която е специализирана в усвояването и внедряването на нови технологии от момента на създаването си – 1892 г. насам.  

Австрийските специалисти предлагат инфраструктурни решения изцяло в интерес на различните групи потребители, като на първо място са поставени гостите и туристите в Слънчев бряг. След това са отчетени интересите на посетителите на плажа и заведенията, таксиметровите автомобили, доставчиците, структурите на МВР – полиция, пожарни екипи, автомобили със специален режим.

Преговорите с "Капш" се водят от близо година. Решение за сключване на договор с тази водеща световна компания е гласувано от Съвета на директорите на "Слънчев бряг" АД, чийто председател е зам.министъра на туризма Иво Маринов. Ако се стигне до финализиране на преговорите и въвеждането на най-авангардните методи и технологии за управление на цялостния трафик в Слънчев бряг, това ще бъде едно огромено достояние не само за комплекса и Черноморието, а изобщо за цялата страна.