Надяваме се номинацията да помогне за разпознаване и на другите ни постижения, сподели проф. д-р Иванов. Снимка Архив Черноморие-бг

Надяваме се номинацията да помогне за разпознаване и на другите ни постижения, сподели проф. д-р Иванов. Снимка Архив Черноморие-бг

От няколко дни имената на проф. д-р Илиян Иванов и на съпругата му Дана Проданова не слизат от устите на всички българи без значение в коя точка на света живеят. А поводът е - номинацията на филма "Дълбоко усещане" за наградата "Оскар", на който те двамата са копродуценти. Лентата влезе в Топ 5 в категорията "Най-добър игрален късометражен филм". Церемонията по награждаването на тазгодишните победители в отделните категории на Филмовата академия на САЩ ще бъде на 26-ти април.

 

- Проф. Иванов, къде Ви свари новината, че продуцираният от Вас и съпругата Ви филм е в Топ 5 в категория "Най-добър късометражен игрален филм" и ще се бори за статуетката "Оскар"?

- Получихме текст от нашия приятел и копродуцент Джони Лопс в понеделник сутринта 8:15. Аз точно се опитвах да проверя в интернет, когато той изпрати съобщение: "Yes" ("Да" б.а.). Нямаше време за много чествания, тъй като двамата с Дани трябваше да тръгваме за работа. Независимо от това понеделник беше специален ден.

- От обявяването на номинацията на 15-ти март изминаха няколко дни. Успяхте ли да осъзнаете, какво точно Ви се случва?

- Получихме много покани от пресата в България и така разбираме, че има интерес. Много от нашите приятели публикуваха поздравления във фейсбук, също получихме поздравления по телефона. Все още се ориентираме в тази нова обстановка.

- Предполагам, че вълнението ще бъде още по-силно на 26-ти април, когато ще бъде официалната церемония по награждаването. Ще има ли възможност да присъствате предвид пандемичната обстановка сега?

- Ние планираме да присъстваме в зависимост от това, какво ще е разрешено. Независимо от всичко вълнението ще е голямо!

- Как се открихте с екипа на филма "Дълбоко усещане" и защо решихте да го продуцирате?

- Наши приятели и колеги, които са семейство, ни свързаха с този проект, тъй като те знаеха, че ние се занимаваме с изкуство и музика, и поддържаме изкуствата. Предложението за филма изглеждаше уникално и не беше трудно да решим да го продуцираме.

- Как историята в късометражния филм промени Вас и зрителите, които вече са го гледали?

- Нашите отношения с екипа съществуват повече от 2 години, така че ние познаваме проекта по-различно от масовата публика По отношение на ефекта на филма след първото гледаме се надяваме, че публиката оценява хуманитарния аспект за това как видимо минимални усилия да помогнеш на другия могат да имат многостранни последствия в позитивен план.

- Обмисляте ли и включването Ви в други кино проекти след "Дълбоко усещане"?

- Да, ние планираме да продължим да продуцираме независими филмови проекти с нашите копродуценти.

-  Вашата професия се занимава с лечение на душата. Киното също е своеобразна лечебница. Къде са допирните точни между двете?

- Психиатрията и хуманизма, който включва изкуствата са много близо. Психиатричната професия изисква разбиране на културни и хуманитарни норми и задълбоченото им разбиране прави клиничната практика по успешна.

- Вашето име и това на съпругата Ви вече ще бъдат записани в летописите на киноиндустрията. Какво е усещането един българин и в частност бургазлия да стане част от историята на Холивуд?

- Това е нещо ново за нас. Ние също мислим, че сме постигнали успех и в други области на медицината, науката и някои изкуства. Надяваме се номинацията да помогне за разпознаване и на другите ни постижения.

- Подобно на няколко известни бургазлии сте тръгнали на училище в СУ "Иван Вазов" и след това сте завършили английската гимназия? На какво се научихте през първите години прекарани в СУ "Иван Вазов"?

- Да не закъснявам за час и винаги да си пиша домашните.

- През май ще бъде кулминацията на тържествата на английската гимназия, която сте завършили. Разбрахме, че ще се приберете, за да участвате в тях?

- Планирам да пътувам до Бургас, ако ограниченията позволят.

- Научихте ли вече новината, че кметът на Бургас Димитър Николов ще предложи Вас, съпругата Ви и Мария Бакалова, която също е претендент за статуетката "Оскар" тази година в категория "Поддържаща женска роля" за почетни граждани на града?

- Научаваме от Вашата медия! За нас това е чест!