Кметът на Варна Благомир Коцев (в средата на преден план) връчи отличието на проф. Стоимен Стоилов (вдясно). Снимки Община Варна

Кметът на Варна Благомир Коцев (в средата на преден план) връчи отличието на проф. Стоимен Стоилов (вдясно). Снимки Община Варна

Кметът на Варна Благомир Коцев отличи с почетен знак на кмета с лента именития български художник проф. Стоимен Стоилов на церемония в Общината. Наградата се връчва за приноса на проф. Стоилов към родния му град и по повод 80-годишнината на художника.

Варна винаги е имала своите будни и творчески личности и несъмнено проф. Стоилов е една от тях. С дългогодишната си работа и забележителното си творчество, той безспорно е допринесъл за голямото изкуство, не само за града ни, но и за България и за целия свят. За мен е огромна чест да имам възможността да го поздравя и да му пожелая винаги да запази своя висок дух, своята муза и искрата, с която създава неподправените си творби. С тези думи кметът Благомир Коцев се обърна към художника на церемонията по връчването на отличието.

Кметът спомена големия принос на проф. Стоилов в създаването на варненската емблематична „Фабрика Вулкан" в далечната 1975г., която се превръща в дом на варненската художествена общност и в едно от най-добрите графични средища у нас. Безспорни са и заслугите му в създаването на Международно биенале на графиката във Варна, което през следващата година ще отбележи своето 23-то издание. Това е принос, който всички варненци ценим и се гордеем с тези постижения, каза кметът и допълни, че  пожелава на проф. Стоилов много нови успехи, здраве, дълголетие и да продължава да създава своите красиви творби, които вдъхновяват различни поколения в България и по света.

Стоимен Стоилов, който от години живее и твори във Виена, благодари за големия интерес към работата му и за топлото българо-австрийско приятелство, родило редица художествени проекти през годините. Радвам се, че талантливи млади хора ръководят днес Варна, пожелавам им голям успех, да развият материалната база за излагане на изкуство и да се погрижат за интересите на града. Надявам се до оставите нещо добро за Варна и благодаря за хубавите думи и високата оценка за работата ми, каза от своя страна Стоилов.

На събитието в Община Варна присъстваха още заместник-кметът по културата Павел Попов,  д-р Волфганг Шусел – канцлер на Австрия (2000-2007) и бивш външен министър, личен приятел на художника, приятели и близки на Стоилов от Австрия и България, любители на изкуството, колекционери и почитатели на творчеството му.

Галерия