Пролетен базар на цветя на Връбница , събрани от продажбата на цветя и разсад ще бъдат дарени на читалището с цел подпомагане на дейността му и изявите на самодейните състави към читалището.

 

Читалищното настоятелство е поканило всички жители на село Приселци да участват в благотворителния базар, като донесат цветя от своя двор за продажба или пък закупят цветя и разсад за своята градина. Читалищните настоятели се надяват на широк обществен отклик на своята инициатива, с която да покажем, че спомоществователството и дарителския дух са живи в сърцата на българите. Във времена на кризи хората се преборват най-успешно с трудностите, помагайки си едни на други, подкрепяйки се взаимно, уповавайки се един на друг. Читалището на Приселци е извор на духовност и хранител на обичаите и традициите на селото. С тази инициатива се надяваме жителите на Приселци да помогнат за събирането на средства за осъществяването на многобройните инициативи на читалището и за оцеляването на  фолклорните и певческите състави, които развиват дейност в него.

Базарът ще бъде открит в 10 часа с кратка програма, включваща изпълнение на "Варненски танц" на фолклорна формация "Пендари" към НЧ "Просвета 1927", село Приселци и частична възстановка на народния обичай Лазаруване от лазарките към читалището.

Лазаруването е пролетен ритуал, с който се свързва идването на пролетта и събуждането на природата за нов живот. Този празник се чества в съботата  преди Великден. Сутринта на Лазаровден, облечени в празнични носии, окичени с венчета с пролетни цветя, с кошници в ръце, лазарките тръгват из селото. Групата от лазарки се състои от шетачки - момичета, които шетат (танцуват) по такта на песните на певачките. Водач на групата е кумицата - най-малката на възраст от лазарките. Влизайки във всеки селски двор, те пеят песен. В миналото именно Лазаровден бил денят, в който момците искали ръката на своята любима. Считало се също, че ако някоя девойка не е лазарувала, няма никога да се омъжи, затова този ритуал бил задължителен за всички млади жени. На другия ден - Цветница, лазарките  отиват на селската чешма, където се е събрало цялото село, и хвърлят във водата венчетата от главите си. Чието венче първо бъде понесено от водата, тази мома първа ще се задоми. Кумицата събира пръстенчетата на лазарките и ги слага в менче с вода. Като вади едно по едно пръстенчетата от менчето, тя нарича: "На която е това пръстенче, тя ще вземе най-работния ерген...", "На която е това пръстенче – тя ще вземе най-богатия ерген...".

Този ритуал е жив в село Приселци и се изпълнява всяка година на Лазаровден. Лазарките към читалището на село Приселци обикалят домовете на жителите на селото, пеят, наричат за здраве, а дарените средства се  използват за подпомагане дейността на читалището.