Провериха 32 сгради паметници на културата във Варна В комисията извършила огледите участват представители на общината, министерство на културата и Националният институт за недвижимо културно наследство и РДНСК. Целта е установяване на състоянието на сградите и фасадите им и необходимостта от извършване на ремонтни работи, обясни за "ДНЕС+" Петя Дукова, от отдел "Паспортизация и регистрация строежи" в общината.

След направената проверка, комисията не освидетелства сградите като самосрутващи се. Много малка част от тях се нуждаят от конструктивно укрепване и ремонт, съобщи още Дукова. По нейни данни за всички сгради следва да се изготви проект за реставрация на фасадата, който да бъде съгласуван от Закона за културното наследство. За част от сградите следва да се извършат ремонти работи по балконите, също съгласно закона. 

Да се извърши ремонт на къща паметник на културата е почти невъзможно. Процедурата е тромава и изисква съгласие от Министерство на културата не само за проектите, но и за намерението за извършване на ремонти дейности. Поради тази причина, собствениците, които имаха желание, бяха информирани и получиха указания какво да предприемат, за да извършат ремонт на сградите, съобщи още Дукова. Голяма част от собствениците обаче не са присъствали по време на огледите. 

След изготвяне на протоколите от проверката, те ще бъдат предоставяни за предприемане на необходимите действия. Общината обаче няма лостове, по които да задължи гражданите да ремонтират фасадите. Те смятат, че това е работа на държавата. В същото време обаче те не плащат данък сгради върху имотите си и със спестените средства би следвало да поддържат сградите, твърдят от кметската администрация.

 

 

Днес+