Творбата ще бъде осветен с допълнителна светлина. Снимки Община Бургас и Черноморие-бг

Творбата ще бъде осветен с допълнителна светлина. Снимки Община Бургас и Черноморие-бг

Прозрачна творба "Тетрапод" намери своя дом в зелето пространство пред сградата на Конгресния център в Бургас. Неин автор е Красен Троански. Пластиката е изработена в рамките на Симпозиума по скулптура за градска среда, който бе организира от Община Бургас и се проведе през 2019 година. През юни бяха монтирани останалите четири творби, създадени в рамките на Симпозиума. Петата - "Тетрапод" не беше поставена, тъй като по това време се довършваше сградата на Конгресния център. Тя вече е готова и предстои да посреща първите участници и гости на събития, които ще се провеждат там.

Пластиката "Тетрапод" вече е монтирана. "Скулптурите в пространството ни карат да се замислим, насищат мястото с послания и се сливат с градската среда. Бургас е морски град и идеята за тетрапод се вписа идеално. Избягах от всички възможни асоциации и изработих само един елемент, ефирен и прозрачен от  поликарбонат ,който в същото време да бъде достатъчно устойчив на силните вълни и морски течения", сподели авторът - дизайнерът Красен Троански. Той е главен асистент в Националната художествена академия, в специалност "Дизайн на порцелан и стъкло".

Тетраподът ще отразява слънчевите лъчи и нощните светлини на града. Съвсем скоро към конструкцията ще бъде монтирано и допълнително осветление.

Арт проектите от Симпозиумът по скулптура за градска среда, Бургас 2019, са избрани от компетентно жури в състав - архитект Веселина Илиева - по това време главен архитект на Община Бургас, проф. Георги Янков - по това време директор на филиала на Национална художествена академия в Бургас,  Георги Динев - директор на БХГ "Петко Задгорски", Николай Дубаров - главен художник на Община Бургас, Николай Колязов - член на Съюза на българските художници, сектор скулптура.

Всички проекти отговарят на предварително зададените цели и критерии на симпозиума - да бъдат създадени скулптури, подходящи за поставяне в градска среда, изработени от траен, класически и/или съвременен материал. Да се обогатят обществените пространства в град Бургас. Да се подпомогне творческото общуване и обмена на идеи между творците.

Пластики на петима автори преобразяват топ места в Бургас

Добрин Вътев събира изкуствата в стоманено дърво

Монтираха Шапката на проф. Бенчев на улица Алеко Богориди

Галерия