Пръскат с лепило С200 пясъчните скулптури

Обилният дъжд за малко не провали работата на авторите, които от две седмици ваят от пясък своите гигантски произведения. Темата на фестивала тази година е "Цирк". Познати персонажи и животни, които радват малки и големи под купола на цирка, "оживяха" от пясък в ръцете на скулптори от страната и чужбина.

Традиционно фестивалът се провежда до Конната база. Той ще бъде официално открит на 5-ти юли. В продължение на три месеца жители и гости на града ще могат да се насладят на невероятните творби, направени от пясъка. За майсторенето им се използва пясък от каменна кариера, тъй като при него спойката е най-лесна. За да издържат на природните стихии обаче, творбите се "запечатват" с лепило и вода. Най-отгоре на фигурите се поставят метални антенки, които не дават възможност на птиците да ги кацат и рушат.

Гугантски слонове, клоуни, великани ще радват това лято децата. За радост на организаторите с всяко следващо издание расте броят на българските автори, които се включват в него. Това е единственият по рода си у нас фестивал на пясъчните скулптури, затова и интересът към него е оправдан.