Пъстро хоро се изви на площада в Поморие

"Хоро край Поморийския бряг" се организира от сдружение "Танцов клуб Чайка" с ръководител Лиляна Христова и се провежда под патронажа на кмета на Поморие Петър Златанов. Идеята е да се популяризират народните танци.

 

Според регламента на фестивала всички клубове танцуваха едновременно по пет хора от различни етнографски области - "Ганкино", "Сборенка", "Трите пъти", "Ширто" и "Четворно". След това в рамките на 3 минути всеки клуб танцува индивидуално с танц по избор. Последни танцуваха домакините от клуб "Чайка", които въпламениха публиката с изпълнението си на "Черкезко хоро".

"Танцът е като символа на града - солта, защото дава вкус на живота. Танцът е и онази важна частица, която пълни душите и сърцата на всеки българин и оцветява често сивото ежедневие в по-весели краски. Всеки от нас пази дълбоко в сърцето си любовта към българската народна музика и танц, към тези своеобразни разкази за България", каза Петър Златанов. На финала на надиграването кметът връчи почетни грамоти за участие на всички клубове.