Пътешественик измина 3 401 км. с колело за премиера у нас

Филип Жак изминава на ден средно по 15 км/час с любимото си колело, което носи името на светеца.

Французинът се запалил по пътешествията още като ученик, когато прочел книги на такава тематика и решил, че един ден ще обиколи света с велосипед. Първото си пътешествие предприел преди 25 години и го финансирал с личните си спестявания. Желанието му било да се придвижва с превозно средство, което да е екологично чисто и да изминава дистанция, с която да не се уморява. На тези изисквания отговаряло колелото. Той му дал името Фидел, което в превод означава - "Верен". Първото му околосветско пътешествие започнало през декември 1984-та година и продължило 3 години. След завръщането си той организирал конференции, на които представял репортажи от пътуванията си, написал и първата си книга и така събрал парите за следващото пътуване.

Сега Филип Жак е на средата на последното си, трето, пътуване с колело. Досега е изминал 95 000 км., въртейки педалите на велосипеда. Когато се завърне в родината си, ще предприеме втората част на това последно пътешествие. Целта му е да навърти 100 000 километра. "Там, където стигна 100 000 километър ще спра, ще начертая граница и ще се върна пеша", разказа Филип Жак пред бургазлии, дошли на представянето на книгата му в книжарница "Пингвините". Докато обикалял света разбрал и че думата - Velo (велосипед на френски б.а.) обърната на английски означава - Love (любов). Пътешественикът признава, че през цялото време е търсил любовта между хората. Затова възнамерява преди да финализира третото си пътуване да изпише с гумите на колелото по пътищата на Франция - Любов, на родния си език. Изписването ще започне от родния Бордо и ще завърши до Страсбург.

Докато обикалял света сменял и занаятите си - бил преподавател, работел в ресторант в Нова Зеландия, преподавал джудо в Япония. Една от незабравимите срещи в неговия живот била тази с майка Тереза. Запомнил е и датата - 1-ви май 1987-ма година. Тогава Филип Жак работел като доброволец в болница за прокажени в Калкута, Индия. "И въпреки, че беше много ангажирана, тя намери време и дойде да поговори с мен", разказа пътешественикът. Той създал и своя фондация "Лъч на светлината", която да подпомага нуждаещите се. Вече е финансирал построяването на четири къщи в Мадагаскар и един кладенец, купил е и едно оризище. Средствата са от продажбите на книги и лекциите, които изнася.

Желанието му и в България да продаде доста книги, с които да подпомогне фондацията си. Признава, че е останал очарован от естествените паркове в Америка. У нас много харесал Родопите.

Филип Жак смята да предприеме ново пътешествие, след като приключи това, но вече с раница на гръб.