DSC_9707

DSC_9707

Райна Рачева с юбилейна изложба живопис

открива юбилейна изложба живопис. Ненадмината майсторка на портрета, на пейзажа и натюрморта кани всички свои колеги, приятели и възпитаниците си от Школата за детски мозайки на соло изявата си. Феновете на нестандартната зографка ще могат да се срещнат с нея и нейното творчество на 16-ти декември от 18 ч.в  залата на първия етаж на художествена галерия "Петко Задгорски". Навръх рождения си ден авторката "черпи" с юбилейната си изложба по повод 75-та си годишнина. В своята 26-та самостоятелна изява Райна Рачева ще покаже портрети от фонда на Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски". Отново ценителите на живопистта ще видят класическите платна  - потрет на Димитрина Тенева, на Дона (Симеонова), Милка Стоева, Кина Петрова. Към колекцията Рачева ще прибави портретите на четирите си внука - Георги, Енчо, Вили и Митко. "Трудно се рисува портрет. Обичам да рисувам човека в дадения душевен миг, когато е застанал да ми позира. В потрета показвам хората такива, каквито са в действителност. Винаги в тях търся някаква доброта, човечност. Търся красивото, а не грозното", споделя своето творческо кредо Рачева. Тя е популярна сред гилдията като творец, влюбен в пастелните тонове. В платната и преобладават любимите бяло, бежово, розово, екрю, бледо синьо, тоест пастелни цветове,без черното. "Не обичам черния цвят. Навява ми за смъртта, а тя ни съпътства цял живот", допълва художничката.DSC_9838

Сред експозицията на 16-ти декември окото на зрителя ще се наследи на неворятните морски пейзажи, родени от ръката на планинарката Райна Рачева. Близките до нея знаят, че морето е нейната любов и слабост. Назад в тежките години са останали образите на чудните върхове на Пирин. Рачева е родена в 16-ти декември 1939 г. в село Баня, Благоевградско. За изксуството я открива нейния учител в началния курс. Той дава кураж на малкото талантливо  момиченце и съветва родителите му след 7 клас да продължи в Художественото училище в София. През 1964 г.Райна  е приета в художествената академия "Никола Павлович" в класа на професор Георги Богданов. Там тя среща и своя бъдещ съпруг - Енчо Рачев. След завършването на академията, двамата млади художници поемат път към Бургас, за да останат завинаги тук. "55 години вече сме заедно с Енчо", връща лентата чаровната дама, винаги облечена елегатно и в любимите си нюансови тонове. Името на Райна Рачева е познато не само като една от най- аткрактивните дами - художнички у нас, но от 45 години и като основател на школата по рисуване към Пионерския дом и школа за детски мозайки към община Бургас. През тези години тя посвещава огромна част от художествения си опит на работа с децата. Незабравими и ненадминати са успехите на нейните възпитаници, донесли световни награди на Бургас и България.

Сайт "Черноморие" преждевременно честити 75-тия рожден ден на Рачева. С пожелания да продължи да твори, вдъхновена от Бургас, морето и неговите хора.